Vakanties

Corendon annuleert alle reizen tot 1 juni, klanten krijgen tegoedbon

Print
Corendon annuleert alle reizen tot 1 juni, klanten krijgen tegoedbon

Afbeelding: AFP

Touroperator Corendon zet een streep door alle vakanties met een vertrekdatum tot 1 juni. Klanten krijgen hun geld niet terug, maar ontvangen een tegoedbon.

Dat heeft Corendon maandagmiddag laten weten. De touroperator neemt de stap vanwege de maatregelen omtrent de coronacrisis, waarbij wordt afgeraden niet-noodzakelijke reizen te maken naar het buitenland. Daardoor zijn op vrijwel alle vakantiebestemmingen vergaande maatregelen genomen om verdere verspreiding van het Covid-19-virus te beperken. Hierdoor kunnen vakantiegangers er niet meer terecht, ook omdat luchthavens, hotels en restaurants gesloten zijn, aldus Corendon.

Lees hier alles over het coronavirus.

„Met pijn in ons hart hebben we deze beslissing moeten nemen. Naar verwachting gaat deze wereldwijde crisissituatie nog geruime tijd duren en we hebben duidelijkheid willen scheppen voor onze klanten”, zegt topman Steven van der Heijden. „Daarnaast willen wij voorkomen dat klanten nu nog een restbedrag moeten betalen voor een vakantie die naar alle waarschijnlijkheid toch niet kan doorgaan.”

Corona-voucher

Corendon informeert klanten maandag per e-mail over de beslissing. Reizigers krijgen dan ook te horen dat ze hun reissom of aanbetaling niet terugkrijgen. In plaats daarvan krijgen ze een tegoedbon, een zogenoemde corona-voucher, waarmee ze „een volgende vakantie” met Corendon kunnen betalen.

Dat is een opmerkelijk stap, omdat normaal gesproken bij een annulering de gehele reissom moet worden terugbetaald door de reisorganisator. „De huidige situatie is echter zo uitzonderlijk dat Corendon zich op het standpunt heeft gesteld dat het gerechtvaardigd is om hiervan af te wijken”, aldus Corendon in een toelichting op de stap.

De touroperator is naar eigen zeggen samen met de reis- en luchtvaartbranche in overleg met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over deze wijze van terugbetaling.

Advies

Reisbranchekoepel ANVR heeft aangesloten touroperators, zoals Corendon, eerder geadviseerd om klanten niet hun geld terug te geven, maar ze te compenseren via tegoedbonnen. „Als iedereen geld gaat teruggeven, hebben we over een paar weken geen reissector meer”, aldus ANVR-directeur Frank Oostdam. Hij bevestigt dat de reisbranche hierover in gesprek is met het ministerie en de ACM. „De komende dagen hopen we daarover een akkoord te bereiken”, aldus Oostdam.

De waarde van de ‘vouchers’ is volgens de ANVR gedekt door het Garantiefonds van de stichting SGR.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger