Limburgse scholen starten weer met schoolexamens: met 3 leerlingen in 1 lokaal

Bij de schoolexamens op het Dendron College in Horst zitten maar een paar leerlingen in elke klas.

Bij de schoolexamens op het Dendron College in Horst zitten maar een paar leerlingen in elke klas. © Laurens Eggen

Veel Limburgse middelbare scholen hielden maandag schoolexamens. Met allerlei extra maatregelen. Zoals op het Dendron College in Horst en op BC Broekhin in Roermond.

Carola de Boer

Uiteraard staan de tafels en stoelen een eind uit elkaar. Eindexamenleerlingen moeten verschillende ingangen van de school gebruiken, mogen niet gezellig bij elkaar staan kletsen in de school en wie zich niet lekker voelt, moet vooral thuisblijven. „Ook medewerkers”, zegt Zwanetta Por, locatiedirecteur van het Dendron College in Horst. „Dat is allemaal oké.”

Fijn

Op het Dendron waren ze al begonnen met de schoolexamens voordat het kabinet besloot scholen te sluiten vanwege het coronavirus. Er moeten nog een paar dagen worden ingehaald. „Juist fijn die extra week dat we niet naar school hoefden. Had ik meer tijd om te leren”, vertelt Tibor Herraets uit Kronenberg, die na afloop van zijn havo-schoolexamen bedrijfseconomie alleen naar buiten komt lopen. Hij heeft er geen problemen mee om naar school te gaan. „We zaten met drie leerlingen in één lokaal.” Ook Daan Arts uit Hegelsom, die dezelfde toets maakte, vindt het prima. „Het communiceren onderling was vorige week wat onduidelijk, maar wij kregen allerlei opdrachten die we later konden bespreken via de chat.” Jill Denissen uit Meerlo vindt na afloop van haar havo-schoolexamen dat de school alle voorzorgsmaatregelen genomen heeft, die mogelijk waren. „Ik zat met zes leerlingen in een lokaal.” Ze heeft thuis goed kunnen leren, ondanks de bijzondere situatie.

Verkouden

Deze maandagochtend zijn er ook leerlingen van 6-vwo die aan hun eindwerkstuk van tekenen werken. Zoals Katja Dinnissen uit Melderslo. Ze heeft even een pauze genomen. „Ik vind het op school niet zo spannend. Mensen die verkouden zijn hebben zich ziekgemeld en iedereen zit ver van elkaar af. Als je in de examenklas zit heb je toch niet veel begeleiding meer nodig. Dan komt het aan op je eigen verantwoordelijkheid”, zegt Katja. Volgens Zwanetta Por hebben zich zo’n vijf leerlingen voor het economie-examen afgemeld. Bij natuurkunde, in de middag, kwamen ze nagenoeg allemaal. „Weet je, er komen genoeg momenten om gemiste toetsen in te halen en ik verwacht meer ruimte om zaken te organiseren. We spreiden zoveel mogelijk iedereen over de school. Gezondheid gaat boven alles.”

© Marc Demandt

Broekhin

Eenzelfde beeld heerst bij Bisschoppelijk College Broekhin in Roermond. Ook hier zijn ze maandag begonnen met de schriftelijke schoolexamens. Met extra maatregelen. „De toetsen zijn ingekort zodat leerlingen zo kort mogelijk op school zijn en wij leerlingen over de hele dag verspreid kunnen laten komen”, vertelt locatiedirecteur Marc Demandt. „Zo’n twintig leerlingen zijn niet gekomen. Het merendeel had milde klachten of had thuis iemand met klachten. Vorige week hebben we een oproep gedaan naar ons personeel met de vraag wie toezicht wilde houden bij de schoolexamens. We kregen wel zestig reacties. Het is mooi om te zien dat deze situatie zo’n saamhorigheid teweegbrengt.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee