Oplopende spanningen in gezin? Escalatie? Dan kun je #goedverbonden bellen

Print
Oplopende spanningen in gezin? Escalatie? Dan kun je #goedverbonden bellen
Maastricht / Itteren / Sittard -

Oplopende spanningen in het gezin nu iedereen 24 uur op elkaars lip zit? Dreigt het te escaleren? Vanaf woensdag kun je de noodlijn #goedverbonden bellen om stoom af te blazen of hulp te zoeken.

De telefonische hulplijn (085-864 01 64) is door de Stichting Kinderleven in Maastricht opgezet om een luisterend oor te bieden aan gezinnen waar de stress hoog oploopt, nu de coronacrisis velen aan huis kluistert. Zorgen zijn er vooral om kwetsbare ouders en kwetsbare kinderen in gezinnen waar al spanningen zijn door bijvoorbeeld relatieproblemen, armoede, instabiliteit van ouders of gedragsproblemen van kinderen. „Met deze noodlijn hopen we iedereen veilig door de crisis te leiden”, zegt woordvoerster Simone van Trier. „Iedereen kan bellen. Kinderen, pubers, ouders. Voor elk gesprek wordt maximaal een halfuur ingepland. Het is een ventiel om in alle rust stoom af te blazen. Als het nodig is verwijzen we door naar crisisdiensten of politie. Met dit alles hopen we kindermishandeling of fysiek geweld te voorkomen.”

Professionals

De noodhulplijn #goedverbonden wordt volledig bemand door gekwalificeerde professionals, die op vrijwillige basis meewerken. Intussen hebben twintig hulpverleners en vier telefonistes hun medewerking toegezegd. Het is de bedoeling dat het telefoonnummer vanaf woensdag bereikbaar is, op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur. Als de vraag groot is, worden deze tijden verruimd. Van Trier: „Er zijn natuurlijk al diverse hulplijnen. Van jeugdzorg, huisartsen, het Rode Kruis. Maar dit is vooral bedoeld voor mensen die geen contacten met dergelijke instellingen hebben. Die direct hun hart willen uitstorten.”

Sociale controle weg

Om de telefooncentrale – die in enkele dagen is opgetuigd – te kunnen bekostigen, wordt er crowdfunding opgezet. Ook hopen de initiatiefnemers financiële steun te krijgen van gemeenten en de provincie. „Al geven mensen maar een paar tientjes, dan kunnen wij deze centrale draaiende houden. Wij denken dat dit heel hard nodig is. Veel sociale controle is weg. De juf op school is er plots niet meer, opa en oma moeten thuisblijven. Op deze manier kunnen we gezinnen leren zelfredzaam te worden.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu