WHO-chef: pandemie heviger, maar ‘traject’ virus kan ingeperkt

Print
WHO-chef: pandemie heviger, maar ‘traject’ virus kan ingeperkt

Afbeelding: AFP

De pandemie die het nieuwe coronavirus heeft veroorzaakt, verhevigt, maar de ontwikkeling of „het traject” van het virus kan worden ingeperkt.

Dat liet de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, weten.

Lees hier al het nieuws over het coronavirus

Tedros roept alle landen op in de aanval te gaan tegen het nieuwe virus. Er moet volgens hem meer politieke inspanning komen om het te lijf te gaan. Hij spreekt daarom deze week tot de leiders van het internationale economische overlegorgaan G20. Hij wil ze onder meer aanmoedigen samen te werken om meer materiaal en kleding te produceren voor medici en andere medische hulpverleners.

Tedros zei dat het virus sinds het werd gesignaleerd in 67 dagen tijd 100.000 besmettingen had veroorzaakt. Het duurde toen nog maar elf dagen voor de volgende 100.000 besmettingen waren geconstateerd. En slechts vier dagen voor de laatste 100.000 gevallen van het uit China afkomstige coronavirus werden vastgesteld.

De Franse president Macron en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben telefonisch met elkaar gesproken dat er snel spoedoverleg moet komen van de leiders van de G20 om een strategie te bepalen om de coronacrisis te bedwingen. De huidige voorzitter van de G20 is Saudi-Arabië, dat een virtuele topconferentie wil. Ministers van Financiën van de G20-landen stelden maandag dat ze het eens zijn dat er een actieplan moet komen. De virtuele top van de G20 wordt volgens hun verklaring „in enkele dagen tijd gehouden”.

De G20 is een ruim 20 jaar geleden opgericht financieel overlegorgaan waar negentien landen en de EU aan deelnemen. De club staat voor ongeveer 80 procent van de wereldhandel. Nederland is geen lid maar wordt zo nu en dan uitgenodigd aan te schuiven.

Olympische Spelen

Een beslissing over het al dan niet uitstellen van de Olympische Spelen wordt „heel snel” genomen. Dat zegt Mike Ryan, topman van wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Formeel heeft de WHO geen beslissingsbevoegdheid in deze zaak, maar geldt wel als belangrijkste adviseur over de kwestie van het Internationaal Olympisch Comité. Volgens Ryan is het wederzijdse vertrouwen groot. „We zijn ervan overtuigd dat het IOC noch de Japanse regering ook maar enig risico gaat nemen dat de gezondheid van atleten en toeschouwers in gevaar kan brengen.”

Het IOC heeft al laten weten binnen vier weken een beslissing te nemen. Landen als Canada en Australië hebben gezegd niet aan de Olympische Spelen te zullen deelnemen als die op de geplande datum, 24 juli, van start gaan.

Officieus wordt aangenomen dat het evenement wordt uitgesteld.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger