Voorzitter van Veiligheidsregio Limburg Noord: ‘Mensen, stop met die gezellige uitjes’

Print
Voorzitter van Veiligheidsregio Limburg Noord: ‘Mensen, stop met die gezellige uitjes’

Antoin Scholten, behalve burgemeester van Venlo ook voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg Noord en adviseur van het kabinet. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Tweemaal per week maakt burgemeester Antoin Scholten van Venlo deel uit van het landelijke ministeriële coronacrisisoverleg. Ook deze maandag, waarop alweer nieuwe maatregelen werden aangekondigd. „Als iedereen zich netjes aan de richtlijnen had gehouden, was dit niet nodig geweest.”

Ze hollen van overleg naar overleg, de mensen die achter de schermen de beslissingen nemen in deze tijden van crisis. Dat is voor burgemeester Antoin Scholten van Venlo, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg Noord, niet anders. Maar Scholten heeft nog een extra taak: samen met burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen schuift hij elke maandag en donderdag aan bij de ‘ministeriële commissie crisisbeheersing’, die het kabinet adviseert over te nemen besluiten.

Lees ook: Alle evenementen en bijeenkomsten verboden tot 1 juni, boetes bij overtreden regels

Alle evenementen en bijeenkomsten verboden tot 1 juni, boetes bij overtreden regels

Ook deze maandag, waarop nieuwe maatregelen van kracht werden, zat Scholten weer aan de knoppen in Den Haag. Al was het ditmaal op afstand. Een vervelend hoestje maakte dat hij het niet verstandig vond fysiek aan te schuiven aan tafel.

Dat er nieuwe maatregelen nodig waren om de burgers te dwingen zich aan alle oproepen en adviezen te houden, stond voor Scholten al sinds het weekeinde vast. Hij heeft zich enorm geërgerd aan het massaal vertoonde ‘erop-uit-gedrag’, al viel het in Limburg nog best mee, las hij in de appgroep die hij met alle vijftien burgemeesters van de regio heeft. „Maar ook hier zagen we toch nog steeds groepen op straat, vooral jongeren, die blijkbaar denken dat de oproepen om afstand te bewaren voor hen niet gelden. Daar kunnen we nu boetes gaan uitdelen als ze met meer dan drie zijn. En reken maar dat we dat gaan doen.”

Gezellig uitje

Veel uitbaters van winkels namen de afgelopen weken zelf al goede maatregelen, benadrukt Scholten, door eigenhandig regels te stellen aan klanten. Niet met te veel mensen tegelijk binnen, bijvoorbeeld. Maar soms liep het toch uit de hand. „Veel mensen zagen een bezoek aan de supermarkt toch nog als een gezellig uitje. Een van de burgemeesters in de regio vertelde over zo’n situatie, waarbij andere klanten een gezin met drie kinderen aanspraken op hun familiebezoek. Dat werd een hele discussie, waarbij het gezin uiteindelijk door personeel uit de zaak is gezet.”

Ook wat betreft de evenementen is er nu gelukkig duidelijkheid, stelt Scholten. „Door de termijn van 6 april, die in de eerste noodverordening stond, bleven organisaties toch bezig met voorbereidingen voor evenementen verderop in april of in mei. Rond Koningsdag bijvoorbeeld, of bevrijdingsdag. Nu is het helder. Die kunnen niet doorgaan.”

Aantekeningen

Hoewel blij met de nieuwe lijn, vindt Scholten het triest dat strengere maatregelen nodig bleken. „Ik heb het me afgevraagd: wat bezielt mensen om elkaar toch op te blijven zoeken? Een psycholoog zou erop kunnen promoveren, lijkt me.” Mensen onderschatten de ernst van de crisis blijkbaar nog altijd, zegt hij.

Bij de crisismanagers is het besef dat het gaat om een „ongekende crisis” echter al weken ingedaald. Limburg was de eerste provincie die in actie kwam met het uitwerken van scenario’s. „Ik heb mijn aantekeningen nog van een van de eerste bijeenkomsten in Den Haag, weken geleden”, zegt Scholten. „Jaap van Dissel hield ons toen al voor dat China weliswaar heel ver weg was, maar dat ook wij in Nederland ons moesten voorbereiden op een enorme druk op de zorg.” De regio Noord- en Midden-Limburg, die samen de Veiligheidsregio Limburg Noord vormt, was de eerste in het land die een – toen nog stille – grip-4 situatie instelde, een status die Scholten al vergaande bevoegdheden gaf om maatregelen te nemen. „Dat was toen er in Duitsland besmettingen kwamen, er was heel even sprake van dat er in Vlodrop een besmettingsrisico was ”, kijkt Scholten terug.

Terwijl heel Nederland begin maart nog wat lacherig deed over de oproep van Mark Rutte om geen handen meer te schudden, was dat voor Scholten een soort van omslagpunt. „Vanaf dat moment dacht ik: nu wordt het echt menens.”Alles wat sindsdien is besloten, ook de snelheid waarmee maatregelen elkaar opvolgden, past in alle scenario’s die vooraf zijn geschetst, en waarmee juist Limburg landelijk een belangrijke voorzet heeft kunnen geven door de vroege grip-4-situatie. Behalve de sluiting van de scholen, zegt Scholten. „Dat besluit is niet gebaseerd op wetenschappelijke data, maar is een gevolg van discussie in de maatschappij. Uit de cijfers blijkt nu ook dat sluiting van de scholen nauwelijks effect heeft op het geheel.”

Vrije dag

Hoe lang de maatregelen van sociale afzondering nog van kracht blijven, durft Scholten niet te voorspellen. „Ik hou rekening met een paar maanden. Maar de vraag is in welke mate. Veel hangt af van de manier waarop mensen gevolg geven aan de oproepen. Ik kan niet genoeg benadrukken: mensen blijf alsjeblieft thuis. Het is de tijd niet voor gezellig uitjes.”

Persoonlijk heeft hij intensieve weken achter de rug. „Mijn zoon werkt in de zorg, van hem krijg ik heel direct mee wat daar gebeurt. Mijn ouders, beiden in de negentig, heb ik al weken niet meer kunnen zien.” Weken waarin de telefoon nooit stilstond. Ook in de weekeindes niet, ’s avonds niet, en soms ’s nachts niet. Ook mensen die aan de knoppen zitten, moeten zichzelf in acht nemen, realiseert hij zich, zeker nadat hij minister Bruno Bruins, met wie hij zeer regelmatig aan tafel zat, letterlijk zag omvallen. „We moeten als managers altijd het hoofd koel houden, vooruit kunnen denken. Maar het klopt, we moeten ook voor ons zelf zorgen. Daar maken we hier nu echt ook wel werk van, dat wij ons ook af en toe laten vervangen.” Maar het blijft lastig. Want wanneer hij concreet de eerstvolgende vrije dag heeft? „Goede vraag. Misschien wel binnenkort.”