‘Zonder externe hulp vallen er clubs om’

Print
‘Zonder externe hulp vallen er clubs om’

Ook bij de derdedivisionisten EVV en Groene Ster leven grote zorgen over de gevolgen van het coronavirus. Afbeelding: ERMINDO ARMINO

Heerlen / Hoensbroek / Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven / Meijel / Venlo / Hout-Blerick / Boekend -

Bij amateursportclubs nemen de zorgen toe. Hoe lang houden ze het in deze crisistijd vol nu ook wedstrijden nog langer in de ban gaan en een belangrijk deel van de inkomsten wegvalt?

Hoe moet het verder met de competitie? Kunnen de toernooien aan het einde van het seizoen nog wel doorgaan? Of het jeugdkamp? Wat gebeurt er met het contract van de coach van het eerste team? Komt de vereniging in financiële nood? Of erger: bestaat die over een paar maanden nog wel?

Vragen, veel vragen. Jos Op ’t Eijnde, voorzitter van Groene Ster uit Heerlerheide waarvan de hoofdmacht uitkomt in de derde divisie van het amateurvoetbal, krijgt ze gesteld door verontruste leden. En anders stelt hij ze zichzelf wel. Nu de wereld door de coronapandemie op z’n kop is gezet, zitten ook sportclubs en -bonden met de handen in het haar. „Alle competities liggen stil, maar intussen loopt alles gewoon door”, zegt Op ’t Eijnde.

Hij doelt op de vaste lasten van zijn club. De huur voor de velden en kleedlokalen, de rekeningen voor gas, water en licht, de onroerendgoedbelasting voor de kantine en tribune die in eigen beheer zijn, een hoofdtrainer die op de loonlijst staat. Onderwijl komt er amper geld binnen. Weliswaar worden de contributies nog geïnd, maar de inkomsten uit de kantine - ook voor Groene Ster (800 leden) een belangrijke levensader - worden node gemist.

Dat zal voorlopig zo blijven, want maandagavond kondigde het kabinet nog drastischere maatregelen aan, met onder meer een verbod op evenementen (waaronder sportwedstrijden) tot 1 juni. Op ’t Eijnde: „Het is nu aan de KNVB om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over hoe het verder moet met alle competities; die van ons eerste elftal, maar ook die van de jeugd- en recreantenteams.”

Wil de voetbalbond het seizoen afmaken? En kan dat? Praktisch moet het ook te regelen zijn voor spelers en trainers, stelt Op ’t Eijnde. „Ons eerste moet voor 30 juni nog tien duels spelen. Dat gaat in één maand natuurlijk nooit lukken. Ik zie ons niet op donderdagavond naar Westlandia (in Zuid-Holland, red.) rijden voor een wedstrijd. Als bond kun je ook zeggen: deze competitie wordt niet uitgespeeld en na de zomer beginnen we met dezelfde indeling opnieuw.”

Gepasseerd station

Dat station zijn ze in het volleybal reeds gepasseerd. Alle competities, van de eredivisie tot de jongste jeugd, zijn geschrapt. Dat betekent dat veel clubs voorlopig geen euro zullen genereren uit de kantine. Een tegenvaller, ook voor Peelpush uit Meijel. „In april zouden we het nationaal jeugdkampioenschap organiseren waar veel mensen op afkomen. Dat valt weg”, zegt preses Wil van Oosteren. „Aangezien we niet in de sporthal terecht kunnen, gaan we ervan uit dat de gemeente geen zaalhuur gaat vragen. Daarnaast hebben we twee trainers op de loonlijst staan; we moeten kijken of we voor hen loonkostensubsidie kunnen krijgen.”

De sportieve lockdown heeft ook flinke sociale gevolgen, merkt Van Oosteren. „We hebben veel jeugdleden. Zij zitten vol energie, maar kunnen die niet bij ons kwijt. Helaas kunnen we uit gezondheidsoverwegingen geen alternatief bieden. Dat geldt ook voor onze, vaak oudere, vrijwilligers. Zij mogen bijvoorbeeld geen achterstallig onderhoud doen in de sporthal.”

Jeroen Bakkers, voorzitter van de Venlose Hockey Club, herkent de zorgen van zijn collega’s. „Geen inkomsten uit het clubhuis, leden die je niks kunt bieden. Nee, er hebben zich nog geen mensen gemeld voor restitutie van de contributie. Maar goed ook, zonder contributies kunnen wij niet meer aan onze verplichtingen voldoen. Daar staat tegenover dat een aantal variabele kosten lager wordt. Wij hebben een paar trainers die op uurbasis werken. Die kosten maken we nu niet.”

Kapper

De impact van de coronacrisis is groot en aangezien niemand weet wanneer deze eindigt, blijven ook clubbestuurders huiverig voor wat komen gaat. „Wij hebben veel sponsors uit het midden- en kleinbedrijf”, vertelt voorzitter Geert Hees van voetbalclub EVV in Echt. „Wat gaat de kapper doen die straks zijn zaak voor twee maanden moet sluiten? Blijft en kan die ons nog steunen? Dat is afwachten.”

Jos Op ’t Eijnde voorziet sombere tijden voor de amateurclubs in welke sport dan ook nu de politiek de teugels nog strakker aantrekt. „Bij Groene Ster kunnen we de eerste klappen financieel nog wel opvangen. We hebben wat reserves. Maar niet voor maanden. En ik denk niet dat wij de enige zijn. Als er geen externe hulp komt van lokale overheden, dan gaan er clubs omvallen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen