Spoedoverleg betaald voetbal: seizoen vrijwel zeker ten einde

Print

Eind februari troffen VVV en Fortuna elkaar in Venlo. Dit seizoen zullen beide clubs vermoedelijk niet meer in actie komen. Afbeelding: Laurens Eggen

Een abrupt einde aan het voetbalseizoen lijkt onont­koombaar. Deze dinsdag is er spoedberaad over de beslissing van het kabinet om alle sport­wedstrijden tot 1 juni te verbieden.

Het scenario dat zich nu aftekent kwam al geregeld ter sprake tussen de Nederlandse clubs, de Eredivisie CV en de KNVB. De coronacrisis grijpt zo hevig om zich heen, dat het steeds meer de vraag werd of het voetbalseizoen 2019/20 ooit zou kunnen worden afgemaakt.

Niettemin werd vrijwel iedereen in het Nederlandse voetbal maandagavond overvallen door de maatregelen die het kabinet aankondigde: alle samenkomsten, ook sportwedstrijden, worden tot 1 juni 2020 verboden. Daarmee is de kans groot dat het voetbalseizoen vroegtijdig ten einde is. Voor het amateurvoetbal lijkt dat in ieder geval onvermijdelijk.

„Iedereen wist inmiddels dat dit een reële mogelijkheid was, uiteraard, maar de algemene verwachting was dat de overheid eerst de ontwikkelingen van komende week zou afwachten”, aldus Matthijs Manders, directeur van de Eredivisie CV.

Zonder publiek

Ook de meeste clubs werden maandag verrast door premier Rutte en zijn collega’s, met name door de vastgestelde einddatum van 1 juni. In de recente besprekingen koerste de Nederlandse voetbalwereld nog op de mogelijkheid om in de loop van mei – desnoods zonder publiek – te kunnen spelen. Uiteraard was dat slechts een optie onder groot voorbehoud, maar een definitief besluit werd pas over één à anderhalve week verwacht.

Lees ook: UEFA stelt finale Champions League uit

De clubs, de KNVB, de Eredivisie CV en spelersorganisaties beleggen dinsdag een spoedvergadering over de nieuwe situatie. Daarnaast treedt de KNVB in overleg met de overheid, aangezien veel vragen nog niet volledig zijn beantwoord. Zo zijn sportclubs voorlopig nog slechts tot 6 april gesloten, terwijl ‘evenementen’ en ‘samenkomsten met drie of meer personen’ tot 1 juni verboden zijn. Hoe werkt dat dan met trainen? Is er nog een opening denkbaar voor duels zonder publiek?

Abrupt

Gezien de omvang van de crisis is die kans niet erg groot. Het scenario van een abrupt seizoenseinde is zeer reëel geworden: een optie die de afgelopen weken wel besproken is tussen alle partijen, maar nog niet geconcretiseerd.

Hoe dan ook staan alle partijen voor een fundamentele keuze. Ofwel het seizoen wordt als ‘niet gespeeld’ beschouwd, ofwel de huidige stand op de ranglijst bepaalt tevens de eindstand van de competitie. In het eerste scenario is er formeel geen kampioen, en normaal gesproken zijn er ook geen degradanten of promoties. De Europese plekken gaan dan naar dezelfde clubs als een jaar geleden, waarbij de internationale inkomsten mogelijk solidair(der) worden verdeeld over alle Nederlandse clubs. Het huidige seizoen wordt dan feitelijk weggestreept uit de boeken – en komend seizoen beginnen we met dezelfde clubs weer opnieuw.

Formeel

In het tweede scenario wordt de huidig koploper Ajax formeel kampioen, en worden de overige Europese plekken verdeeld op basis van de huidige stand. Complicatie: Ajax, AZ, Feyenoord en FC Utrecht hebben een wedstrijd minder gespeeld dan de rest.

Bovendien kun je discussiëren of je een gelijke eindstand dan op basis van doelsaldo bepaalt, ofwel op basis van onderling resultaat. Dat laatste zou weer betekenen dat AZ kampioen wordt. En hoe ga je om met de eerste divisie en de bijbehorende promotie- en degradatieplaatsen? Kun je clubs als Cambuur of De Graafschap zomaar hun promotiekansen afnemen, ten faveure van bijvoorbeeld hekkensluiter RKC, met alle financiële gevolgen van dien?

Een mogelijkheid kan daarbij ook zijn om de eredivisie komend seizoen met twintig clubs te spelen, maar er zijn meer varianten mogelijk. In de vergaderingen van de laatste dagen is ook geopperd om het seizoen te beslissen met alternatieve play-offs. Bijvoorbeeld een dubbele finale om de landstitel, een toernooi om de overige Europese plekken, en uitgebreidere promotie/degradatie play-offs.

Gecompliceerd

Probleem van een dergelijk concept is dat het juridisch gecompliceerd is: je kunt niet zomaar halverwege een seizoen het competitieformat veranderen. Daarnaast is het maar ernstig de vraag of er in juni wél gevoetbald mag worden. In dat geval is een alternatief seizoenslot op voorhand kansloos.

Aangezien heel veel competities voor vergelijkbare dilemma’s staan, valt niet uit te sluiten dat de UEFA richtlijnen gaat bepalen voor het beëindigen van competities. Dat zou de Nederlandse voetbalwereld in elk geval van de complexe discussies verlossen. Want dat er clubs sportief en financieel benadeeld gaan worden, is onontkoombaar.