Campings mogen gewoon open, maar erg druk is het niet: ‘Prachtig uitzicht en geen mens te zien’

Print
Campings mogen gewoon open, maar erg druk is het niet: ‘Prachtig uitzicht en geen mens te zien’

Ton Bogers en Petra Verwijmeren genieten op de camping in Noorbeek. Afbeelding: Johannes Timmermans

Noorbeek / Melderslo / Maastricht -

Campings mogen tijdens deze coronacrisis gewoon open zijn, maar erg druk is het niet. Wie er wel is geniet van het Limburgse landschap. „Prachtig uitzicht en geen mens te zien.”

Het zonnetje schijnt heerlijk op Camping Grensheuvel in Noorbeek. Van de 110 kampeerplekken met magnifiek uitzicht zijn er precies vier bezet. Voor één van de vier campers zitten Petra Verwijmeren (58) en Ton Bogers (63) uit Valkenswaard te genieten.

Ze hebben goed nagedacht over hun korte vakantie naar Zuid-Limburg. Het is geen onbezonnen besluit. „Hier komen we met niemand in contact. Onze camper staat drie plaatsen van de volgende camper af. We wandelen en fietsen veel en houden ondertussen het coronanieuws in de gaten”, legt Petra uit. Douche en toilet hebben ze aan boord. Boodschappen hoeft het stel ook niet te doen. De voorraad voor vijf dagen past makkelijk in de camper. Donderdag gaat ze weer aan het werk in de gehandicaptenzorg.

Kantje boord

Ton wilde de nieuwe camper graag uitproberen en die blijkt naar volle tevredenheid te functioneren. Hij voelt zich veilig op de camping. „Ik denk dat ik thuis meer zieken in de straat heb. De buren zijn onlangs in Noord-Italië geweest. Kijk hoe heerlijk het hier is. Prachtig uitzicht, geen mens te zien. Eigenlijk zijn jullie de eersten waar we mee praten”. Hij neemt ook geen enkel risico. De Brabander heeft nog niet zo lang geleden anderhalf jaar in het ziekenhuis gelegen. Het was kantje boord. „Dus je begrijpt dat ik voorlopig echt geen ziekenhuis meer van binnen hoef te zien.”

Normaal gesproken zijn rond deze tijd van het jaar al behoorlijk wat kampeerplaatsen bezet, vertelt Nicole Philips van Camping Grensheuvel. En met Pasen, al over een paar weken, zitten ze eigenlijk altijd vol. Dat zal er nu niet inzitten vreest ze. De kampeerders die nu komen, kunnen zich online inschrijven en betalen en mogen dan, dankzij een slim camerasysteem, de camping op en af. Dagelijks wordt het sanitair gedesinfecteerd. De brasserie is wel gesloten.

De eigenares snapt wel dat kampeerders nu annuleren. „Het echte vakantiegevoel is er niet echt. Restaurants en terrasjes zijn gesloten. Je kunt nu niet veel meer doen dan alleen wandelen.” Ze heeft dan ook besloten niet moeilijk te doen als mensen hun bezoek willen afzeggen. „Zij krijgen gewoon hun geld terug.”

Popelen

De campings in Nederland mogen op dit moment gewoon openblijven. Wel moeten het restaurant en het terras dicht.

Ook bij De Kasteelse Bossen in Melderslo blijven kampeerders welkom. „Al is het nu niet druk”, zegt eigenares Bea Maas. Veel mensen hebben haar laten weten dat ze staan te popelen om te komen. „Zeker nu het zonnetje schijnt. Maar ze zeggen ook dat ze toch even willen afwachten wat het coronavirus gaat doen.”

Eigenlijk, zegt ze, is de camping nu een ideale plek om te verblijven. „Mits je je natuurlijk aan de richtlijnen houdt. Je komt met weinig mensen in aanraking, kunt lekker een wandelingetje maken en dus veel buiten zijn.”

Badkamer

Ondertussen zorgt zij voor extra hygiënemaatregelen. Zo krijgen de kampeerders, nu het niet zo druk is, allemaal een eigen badkamer. De kinderen krijgen een eigen skelter of fietsje waar ze mee kunnen spelen. Als ze die terugbrengen staat Bea klaar met het desinfecteermiddel. Zo probeert ze het campingleven zo aangenaam mogelijk te houden.

De kantine en het terras zijn gesloten maar Bea mag wel snacks en frieten bakken en die aan de gasten verkopen. „Dan zet ik het eten voor de tent en roep: ‘het eten is er, roomservice’.”

Campings en bungalowparken blijven open

De campings en bungalowparken in Limburg mogen vooralsnog gewoon open blijven. Wel moeten de bewoners de landelijke richtlijnen van anderhalve meter afstand tot elkaar hanteren. Op veel bungalowparken wonen arbeidsmigranten. ,,Die beschouwen wij per woning als één huishouden”, zegt een woordvoerster van de Veiligheidsregio Noord-Limburg. ,,Als we dat niet doen, zouden we voor tienduizenden mensen andere woonruimte moeten zoeken.” Buiten de woning is het nadrukkelijk niet de bedoeling dat deze mensen gaan samenscholen. Wanneer mensen onvoldoende afstand van elkaar nemen, kan de burgemeester besluiten het park of de camping te sluiten. Landelijk wordt nu gewerkt aan een noodverordening die duidelijk moet maken hoe de burgemeesters kunnen gaan handhaven. Het is de bedoeling dat alle gemeenten in Zuid- en Noord-Limburg dezelfde lijn trekken.

Actieplan voor toerisme Limburg

Koninklijke Horeca Nederland, Hiswa-Recron en Visit Zuid-Limburg willen een gezamenlijk plan van aanpak voor het herstel van de toeristische sector na afloop van de coronacrisis. Hierbij moeten onder andere scholen, gemeenten, culturele instellingen, de provincie en natuurorganisaties betrokken worden. Volgens Visit Zuid-Limburg is de vrijetijdseconomie in Limburg goed voor 21.000 banen en is een snelle wederopbouw essentieel. De toeristenstroom, uit met name Nederland, Duitsland en Vlaanderen, moet zo snel mogelijk weer op gang komen. Zuid-Limburg moet zich daarbij zichtbaar maken in het geweld van de bestemmingen die in het postcoronatijdperk gaan schreeuwen om de aandacht van gasten, aldus de initiatiefnemers.