Wullem

‘Manita verzoent u met alles, met Manita aan uw zijde zult u alle stormen doorstaan’

Print
‘Manita verzoent u met alles, met Manita aan uw zijde zult u alle stormen doorstaan’

Afbeelding: De Limburger

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn -

COLUMN - ‘Ik bin d’r ál hiëlemoal kloar mei’, hoor ik zondagmorgen een vrouw zeggen die voor de ingang van de supermarkt binnen kuchafstand met twee bekenden staat te praten. Tja, zouden er ook mensen zijn die er níet al helemaal klaar mee zijn? Die er pas half klaar mee zijn? Of voor een kwart?

Maandagavond maakt het kabinet bekend dat de huidige maatregelen worden aangescherpt en op z’n minst tot 1 juni zullen duren. Onmiddellijk gaan m’n gedachten naar de vrouw die er een dag eerder al helemaal klaar mee was. Hoe gaat zij de komende twee maanden overleven?

Hoe gaan wij de komende twee maanden overleven? Mijn top 5 van overlevingstips voor de komende twee maanden:

5. Houd uw rug recht en blijf te allen tijde chauvinist. Zing daarom minimaal eenmaal daags Rooy mien dörp in de Piël dan wel Hôrs aan de Maas. En verketter de Horstenaren om hun belachelijke volkslied dan wel verketter de Venraynaren om hun belachelijke volkslied.

4. Heb oog voor detail. Verdiep u daarom in een tastbaar element in uw directe woonomgeving waarvoor u voorheen nooit aandacht heeft gehad. Denk bijvoorbeeld aan put- en trottoirkolkdeksels, bankjes, lantaarnpalen, elektriciteitskastjes. Gegarandeerd dat er hoogst intrigerende nieuwe werelden voor u opengaan en dat u schoonheid gaat zien waar u nooit schoonheid had vermoed.

3. Spijker uw lokale historische kennis bij. Bezoek daarom minimaal eenmaal daags het digitale archief van Peel en Maas op RooyNet. En Horstenaren, waag het niet om te denken dat deze overlevingstip niet op jullie van toepassing is omdat jullie Echo niet gedigitaliseerd is: het begrip ‘Horst’ komt 45.866 maal voor in de leggers van Peel en Maas.

2. Houd uw lachspieren in topvorm. Bekijk daarom minimaal eenmaal daags een filmpje van Steven Seagal oet de Melderse op YouTube. Tevens van harte aanbevolen om uw kennis van het dialect op peil te houden in deze contactarme tijden. Ook Venraynaren kunnen hun voordeel doen met deze tip: ze maken de blits als ze in een gezelschap Horstenaren een uitdrukking als ‘di jas is vaan daaklaer’ laten vallen.

1. Voorkom dat u in de put raakt. Beluister en bekijk daarom minimaal eenmaal daags een nummer van Manita op YouTube. Onze regionale trots is de troostbrengster par excellence. Manita verzoent u met alles, met Manita aan uw zijde zult u – en ook de vrouw van zondagmorgen – alle stormen doorstaan.