Polen gebruikt app die mensen in quarantaine écht thuis kan houden: ‘Niet thuis? Politie over de vloer’

Print
Polen gebruikt app die mensen in quarantaine écht thuis kan houden: ‘Niet thuis? Politie over de vloer’

De app in kwestie ziet er zo uit. Afbeelding: AD/AFP

De Poolse regering maakt gebruik van een app die controleert of patiënten in quarantaine ook écht thuis blijven. Als ze niet tijdig een selfie vanuit hun huis kunnen sturen, riskeren ze een boete die kan oplopen tot 5000 zloty (ruim 1000 euro).

,,Mensen die uit het buitenland komen en vervolgens veertien dagen in quarantaine moeten, krijgen de keuze “, aldus woordvoerder Karol Manys. ,,Ofwel krijgen ze onverwacht politie aan de deur, ofwel moeten ze deze app downloaden.”

De app maakt gebruik van geo-locatie en gezichtsherkenning. Gebruikers moeten eerst een selfie doorsturen, daarna krijgen ze op verschillende tijdstippen de boodschap dat ze een foto van zichzelf vanuit hun woning moeten maken. Als dat niet lukt binnen twintig minuten, wordt de politie ingelicht.

Vorige vrijdag werd de eerste Pool die de regels aan zijn laars lapte al beboet. De som die hij moest ophoesten, bedroeg 110 euro.

In Polen zijn voorlopig 692 coronabesmettingen officieel vastgesteld. Maandag viel als gevolg van de ziekte een achtste dode. De grenzen van het land zijn gesloten voor buitenlanders, scholen blijven er zeker tot Pasen dicht.

Ook Singapore inventief

Singapore gooide TraceTogether in de strijd. Die app kan registreren wie er gedurende minstens dertig minuten binnen de twee meter van een coronapatiënt gestaan heeft. ,,Dat kan handig zijn als besmette personen niet weten wie er lange tijd in hun buurt gestaan heeft”, aldus de ontwikkelaars. De incubatietijd van het virus kan tot twee weken oplopen, daarom blijven de data 21 dagen op de gsm bewaard. Taiwan hield eerder al via een app mensen in quarantaine scherp in de gaten.