Opinie

‘De komende maanden worden een groot sociaal experiment’

‘De komende maanden worden een groot sociaal experiment’

COMMENTAAR – Ze konden natuurlijk niet uitblijven, de extra maat­regelen die het kabinet maandag heeft genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Als mensen zich niet vrijwillig aan de eerder uitgevaardigde gedragsregels houden, dan moeten ze daartoe maar gedwongen worden. Buitengewone omstandig­heden vereisen nu eenmaal buiten­gewone maatregelen.

Scalpel

Door de besluiten die genomen zijn, komen we heel dicht in de buurt van een complete lockdown, maar dan wel een intelligente, om premier Mark Rutte te citeren. Het kabinet hanteert niet de botte bijl om contact tussen mensen zo veel mogelijk te voorkomen, maar een scalpel. Dat is goed, want het leven moet wel kunnen doorgaan, hoe beperkt en provisorisch ook.

Grapperhaus

De maatregelen maken ook duidelijk dat de strijd tegen dit virus nog lang niet gestreden is en dat we pas aan het begin staan. Tot 1 juni is alles afgeblazen wat mensen onnodig in kleinere en grotere groepen bij elkaar zou kunnen brengen. Feesten kunnen we daarna wel weer, als tenminste tegen die tijd de kust weer veilig is, om minister Grapperhaus (Justitie, Veiligheid) te parafraseren. Dat impliceert dat we nog een hele zware lente voor de boeg hebben, want de mens is een sociaal dier, dat maar heel moeilijk zonder interactie met andere mensen kan leven.

De komende maanden worden daarmee ook een groot sociaal experiment. Veel, zo niet alles, hangt af van het verloop van de crisis. Lukt het met de drastische maatregelen geleidelijk het virus de kop in te drukken, dan mobiliseert dat de kracht om vol te houden.

Lichtpuntjes

Hopelijk blijkt al de komende weken dat we de crisis op zijn minst kunnen stabiliseren. Sterfte- en besmettingscijfers lijken in sommige landen heel voorzichtig te dalen, al is het nog veel te vroeg daar conclusies uit te trekken. Het zijn vooralsnog niet meer dan hele kleine lichtpuntjes in een nog zwarte omgeving. Juist daarom blijft ook enige relativering geboden, hoe lastig dat ook is. Het coronavirus heeft tot gisteren 213 dodelijke slachtoffers geëist in ons land. In een normale week overlijden in Nederland gemiddeld zo’n 3000 mensen. Dat maakt de pijn van deze crisis niet kleiner, maar misschien wel een beetje beter te dragen.

Het commentaar vertolkt de mening van De Limburger over belangrijke nieuwsfeiten in Limburg en de wereld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen