Door corona gevelde Zuyderland-bestuurder David Jongen slaapt nu thuis op de logeerkamer

„Echt balen dit”

„Echt balen dit” © Luc Lodder

Wekenlang vocht bestuurder David Jongen zij aan zij met de ‘zorghelden’ in zijn Zuyderland tegen corona. Nu heeft het virus hem zelf geveld.

Serge Sekhuis

“Echt balen”, vindt hij het. De ‘kapitein’ die het schip heeft moeten verlaten, althans fysiek. Want zo lang het gaat, werkt Jongen (55) van huis uit gewoon door. Hij schuift via conference call aan bij de overleggen van het interne crisisteam.

“Nog heb ik alleen milde klachten. Ik voel me slap, grieperig, heb hoofdpijn en wat koorts, maar naar omstandigheden gaat het goed”, klinkt het door de telefoon. “Als er geen corona zou heersen, had ik een aspirine genomen en was gewoon naar het ziekenhuis gegaan.”

Nu niet. Want op zijn beurt andere collega’s besmetten, de ‘helden’ in de frontlinie, dat is het laatste wat de ziekenhuisbaas wil. Zaterdag voelde hij zich niet lekker worden, maandag wees een test uit dat het inderdaad corona is.

Lees ook: Zuyderlandbestuurder: ‘We kunnen stoppen als we geen mondkapjes meer hebben’

En zo slaapt hij nu op zolder in de logeerkamer. In thuisisolatie, gescheiden van zijn vrouw Marlies en zoontje Daan. Keurig volgens de aangescherpte kabinetsregels zitten ook zij nu in quarantaine, hoewel beide (nog) niet ziek zijn. “Een kennis doet onze boodschappen en net heeft iemand anders Daans huiswerk opgehaald.”

Houd afstand

Waar hij tegen het virus is opgelopen, weet Jongen niet. “Maar het zal ongetwijfeld op het werk zijn geweest, want het aantal uren dat hij daar afgelopen weken doorbracht liet weinig ruimte voor überhaupt andere sociale contacten. “Ik troost me dat ik niet de enige zieke ben en al zeker niet de ernstigste”. Hij neemt de kans te baat om eenieder nog eens te wijzen op het nut van 1,5 meter afstand-regel. “Mensen, houd je eraan, voor jezelf én voor anderen.”

Het Zuyderlandziekenhuis kreeg snel nadat het coronavirus eind februari voor het eerst opdook in Nederland te maken met een grote stroom patiënten, groter dan de vier andere Limburgse ziekenhuizen.

Begin maart al werden verpleegafdelingen en zelfs kantoren leeggeruimd om meer plek te maken voor coronazieken. Planbare zorg werd beperkt, niet-spoedeisende ingrepen werden afgezegd en poli’s ingekrompen om alle hens aan dek te verzamelen tegen het virus.

Patiënten overnemen

“Er liggen nu 92 corona-patiënten in ons ziekenhuis, van wie 15 op de intensive care. Die IC zijn we aan het opschalen van 32 naar 45 bedden. Per dag komen er zo’n vijftien tot twintig patiënten bij, terwijl er nauwelijks mensen vertrekken. Gelukkig is er nu het coronahotel in Urmond, dat geeft wat lucht. Maar toch, als het zo doorgaat, zullen ook wij over een dag of vijf andere ziekenhuizen moeten vragen om patiënten over te nemen.”

Lees ook: ‘Code rood’ in Zuyderland: ‘Dit is de grootste stresstest waar we ooit voor hebben gestaan’

In een persoonlijk relaas, vorige week in De Limburger, omschreef hij de strijd tegen corona als „de grootste stresstest waar we ooit voor hebben gestaan”.

Waarschuwing

Jongen zelf hamerde afgelopen weken meermaals, ook op de nationale televisie en direct richting kabinet, om snel te zorgen voor meer beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel. „Zonder mondkapjes kunnen we stoppen”, klonk zijn herhaalde waarschuwing. “Nee, van die lading van 960.000 kapjes, hebben wij niets gekregen. We desinfecteren de gebruikte kapjes voor een tweede ronde, en krijgen af en toe wat van extern, maar het blijft lastig.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee