Op de Korrel

‘De kakofonie en de bard van Asterix en Obelix’

Print
‘De kakofonie en de bard van Asterix en Obelix’

Paul Bots. Afbeelding: De Limburger

COLUMN – Laten we het eens even niet over dat verschrikkelijke virus hebben. Want er is ook nog ander nieuws, nietwaar?

Het feit dat de Franse striptekenaar Albert Uderzo is overleden, bijvoorbeeld. Wat heb ik genoten van zijn albums met de avonturen van Asterix en Obelix. Wat waren die films – de getekende versie uiteraard – geweldig. Ze hielden mijn kinderen urenlang stil op de achterbank op weg naar vakantie. Waarvoor dank!

Een belangrijke bijrol in de boeken is weggelegd voor de bard, Kakofonix, die aan het einde van elk boek en elke film weer ergens vast­gebonden in een hoekje ligt omdat niemand zijn ‘gezang’ wil horen. Op zijn ‘kakofonie’ zit niemand te wachten, dus nemen de Galliërs onalledaagse maatregelen.

Lees ook: Albert Uderzo, tekenaar van Asterix, overleden

Maatregelen die wat mij betreft ook in Den Haag afgekondigd mogen worden in de richting van volksmennende critici die vanuit het pluche denken verstand te hebben van virussen. Kakofonische politici die even vergeten dat ze – net als de bard – slechts een bijrol spelen in een land in crisis.

Vastbinden, de mond snoeren en in een hoekje leggen in afwachting van betere tijden. En zo leiden zelfs Asterix en Obelix me toch weer naar het virus...