Olympische Spelen uitgesteld naar 2021

Print
Olympische Spelen uitgesteld naar 2021

Afbeelding: AD/AFP

Na het EK voetbal gaan ook de Olympische Spelen vanwege de uitbraak van corona dit jaar niet door. Het IOC heeft het grootste sportevenement ter wereld, dat van 24 juli tot en met 9 augustus in Tokio zou plaatsvinden, verplaatst naar volgend jaar. In de afgelopen tijd waren er veel nationale sportbonden, olympisch comités én sporters die hadden aangedrongen op uitstel.

Dinsdag werd dan uiteindelijk de knoop doorgehakt. In een videogesprek spraken IOC-voorzitter Thomas Bach, premier Shinzo Abe en diverse overheidsambtenaren over het uitstellen van de Spelen.

,,Onder de huidige omstandigheden en gebaseerd op de informatie van de wereldgezondheidsorganisatie is besloten dat de Spelen verplaatst moeten worden naar een datum in 2021, maar niet later dan de zomer van 2021”, luidt het statement van het IOC.

Tweede keer

Meerdere sportbonden hadden al aangegeven dat uitstel de beste optie was. Landen als Australië en Noorwegen zeiden zelfs sowieso niet te gaan mochten de Spelen toch nog dit jaar gehouden worden. Zover komt het dus niet.

Het is al de tweede keer dat de Spelen in Tokio niet doorgaan. Oorspronkelijk zouden de Spelen van 1940 aan Tokio toegewezen worden, maar vanwege de Japanse oorlog met China werden de Spelen aan Helsinki toegekend. Uiteindelijk ging het door de Tweede Wereldoorlog helemaal niet door.