Crash

Incassobranche worstelt met wanbetalers in coronatijd

Print
Incassobranche worstelt met wanbetalers in coronatijd

Afbeelding: ANP

Brunssum / Heerlen / Hoensbroek -

Incassobureaus melden een toename van wanbetalers die de dupe lijken te zijn van de coronacrisis. Moeten ze die coulant behandelen of niet, vragen ze zich af.

Het coronavirus slaat in het bedrijfsleven om zich heen. Verschillende sectoren zijn lamgelegd. Ondernemers die hun vak niet mogen uitoefenen, kunnen in financiële problemen komen. Het Rijk vergoedt een groot deel van de loonkosten via de Noodwet Overbrugging Werkbehoud, als tenminste omzetdaling kan worden aangetoond. Maar voor veel andere kosten en uitgaven moeten ondernemers zelf opdraaien.

Dubio

Een flink aantal heeft te weinig spek op de ribben en kan nu al de rekeningen niet betalen. Incassobureaus worstelen daarmee. Charles Lückers, advocaat en oprichter van een incassobureau, heeft normaliter geen moeite met het aanspreken en desnoods onder druk zetten van wanbetalers. „Ze hebben profijt gehad van goederen of diensten die zijn geleverd. Die moeten gewoon betaald worden. Zelfs wanneer een klant het financieel moeilijk heeft, is er weinig reden om dat dan maar af te wentelen op zijn leverancier. Corona verandert dat niet. De een zijn gebrek aan brood mag niet leiden tot de ander zijn dood.”

Toch zitten schuldeisers – de opdrachtgevers van incassobureaus – nu in dubio. Moeten ze in deze moeilijke tijd geduld hebben met klanten die niet op tijd betalen, of moeten ze geen concessies doen omdat ze dan zelf klem komen te zitten?

Sentiment

Lückers vroeg vorige week aan zijn klanten wat hun voorkeur heeft: een harde aanpak of een zachte gezien de omstandigheden. Op donderdag bleek een grote meerderheid voor een zachtere aanpak te zijn: gun de wanbetalers meer tijd om de schulden te voldoen. Maar vrijdag sloeg het sentiment al om en kreeg een hardere aanpak de voorkeur. De irritatie groeit, zegt Lückers. Er zijn vermoedens dat sommige ondernemers misbruik maken van de situatie. Winkelketen Action, een zeer winstgevend bedrijf, gaf het slechte voorbeeld door aan te kondigen zijn leveranciers een maand later te willen betalen. Lückers noemt dat ronduit misbruik, want Action heeft genoeg geld in kas. Ook grote hoofdaannemers in de bouw betalen hun onderaannemers nu al een stuk later. De kleine ondernemers voelen zich gemangeld. Zij moeten hun rekeningen wel tijdig voldoen.

Geldstromen

Lückers vreest dat de economie totaal vastloopt, omdat steeds meer projecten stilliggen en de geldstromen dreigen te stoppen. De overheid kan daar wat aan doen door zelf sneller de rekeningen te betalen en grote bedrijven daartoe te verplichten. Ook zou volgens Lückers investeren in grote projecten kunnen helpen om de economie op stoom te houden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen