School maakt bezwaar tegen stopzetten huurvergoeding De Luifel in Heythuysen

Print
School maakt bezwaar tegen stopzetten huurvergoeding De Luifel in Heythuysen

‘Een petitie voor het behouden van de winkel is ruim duizend keer ondertekend.’ Afbeelding: René Corten

Heythuysen / Heibloem -

Onderwijsinstelling De Ortolaan heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de gemeente Leudal om de huurvergoeding voor leerwerkbedrijf De Luifel in Heythuysen te beëindigen.

De kringloopwinkel wordt gerund door vrijwilligers en leerlingen van De Ortolaan en vormt zo een belangrijk onderdeel van het lesprogramma van de school voor speciaal onderwijs uit Heibloem. Kinderen leren in De Luifel sociale- en ‘werknemersvaardigheden’, waardoor ze later meer kans hebben om door te stromen naar een reguliere baan.

Lees ook: De Luifel in Heythuysen: ‘Hier kun je zijn wie je bent’

Met het per 1 september 2021 stopzetten van de jaarlijkse huurvergoeding van ruim 43.000 euro, moet de in 2005 geopende winkel straks noodgedwongen de deuren sluiten, aldus directeur Roel Schreurs. „De kinderen wordt zo een belangrijke kans ontnomen om zich te ontwikkelen. Een petitie voor het behouden van de winkel is ruim duizend keer ondertekend.”

Bezuinigen

De keuze van het college van burgemeester en wethouders is ingegeven vanuit de noodzaak om te bezuinigen. Wethouder Robert Martens, in februari: „De subsidie is een overblijfsel van de oude gemeente Heythuysen. Maar wij doen geen bijdrage aan leerwerkbedrijven, vandaar dat we ervoor kiezen om te stoppen.”

Volgens Schreurs moet de winkel worden gezien als een praktijklokaal op afstand, en dus onderdeel van de school. „Het is bovendien een kortzichtige keuze. Ze kiezen voor een vlotte bezuiniging, maar op termijn kost het de gemeente juist geld, omdat de leerlingen straks sneller in de WW terechtkomen in plaats van kans te maken op een reguliere baan.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen