‘Schrap die Tour de France en maak van 2021 het supersportjaar’

Print
‘Schrap die Tour de France en maak van 2021 het supersportjaar’

Afbeelding: AFP/De Limburger

Sittard -

OPINIE - Het sportjaar 2020 is dood, leve het sportjaar 2021. Om de sport op termijn weer tot volle bloei te laten komen, is het goed dat deze sportzomer zwaar op de rem wordt getrapt.

Het EK voetbal, tal van wielerkoersen, F1-races en bijna alle sportcompetities; ze worden stuk voor stuk uitgesteld of zijn zelfs al volledig geschrapt. Het verwelkte sportjaar 2020 is al goeddeels verloren en voor iedereen is het beter dat ook andere grote evenementen, zoals de Tour de France, snel van de kalender verdwijnen. Dat geeft de mogelijkheid om van 2021 een geweldig sportjaar maken.

Zelfs de grootste sportliefhebber snapt inmiddels dat er belangrijkere zaken zijn. De wereld dient zich nu te focussen op wat écht belangrijk is. De gezondheid van vele mensen is het in het geding. Sport en vertier komen later wel weer.

Belangen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en Japan hebben de Spelen pas gisteren van de kalender gehaald. Dit duurde onnodig lang en het gebeurde pas nadat diverse sportbonden zware druk uitoefenden op het IOC. Lange tijd prevaleerden financiële en economische belangen boven ethische en sportieve waarden.

Het was namelijk al lang duidelijk dat van een eerlijk sportevenement geen sprake kan zijn. Sporters uit Europa en Noord-Amerika hebben de grootste moeite om te kunnen trainen. Faciliteiten zijn gesloten, competities liggen stil. En niet in alle landen gelden dezelfde regels. In Nederland mag je naar buiten, in bijvoorbeeld Spanje, Italië of Frankrijk is dat zo goed als verboden. Op sportieve gronden is daarom het doorgaan van zowel de Olympische Spelen als de Tour de France niet te verdedigen.

Ethisch

Belangrijker nog is de ethische belangenafweging. Is het verstandig om de Tourkaravaan kriskras door Frankrijk te laten rijden, inclusief vele supporters die elkaar straks op de cols staan te verdringen? Zelfs als er geen publiek langs de kant wordt toegelaten is het rondtrekken door een land dat op dit moment op slot zit een ongehoord idee. Zeker nu de Wereldgezondheidsorganisatie benadrukt dat de wereld voorbereid moet zijn op een tweede golf van het coronavirus.

Conclusies

Tourorganisatie ASO hoeft niet langer te wachten met het trekken van een conclusie. Als zelfs de Olympische Spelen niet doorgaan, die pas ná de Tour zouden plaatsvinden, kan de Ronde van Frankrijk zeker worden geschrapt. Hoewel de Franse president Emmanuel Macron een week geleden nog verklaarde dat zijn land ‘in oorlog is’ met het coronavirus, is de ASO van mening dat de ronde – weliswaar zonder randevenementen – gewoon doorgang kan vinden, zo meldt de Franse krant Le Parisien. De Franse minister van sport Roxana Maracineanu vertelde aan een radiostation dat het ‘van groot belang is dat die evenementen doorgaan’. Wiens belang hiermee wordt gediend, is de grote vraag. Niemand zit te wachten op sportevenementen die een gevaar vormen voor de volksgezondheid en waarin atleten bij voorbaat al niet met gelijke wapens kunnen strijden. Als de grootste wielerronde ter wereld toch doorgang vindt, zal deze met een nare bijsmaak worden geconsumeerd.

Stelling nemen

Het is duidelijk dat de Tourorganisatie tot de orde geroepen moet worden en het woord is daarom nu aan de ploegen en de renners. Normaal gesproken volgen zij braaf de paden die worden uitgestippeld. Maar uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke acties. Juist zij kunnen en moeten nu hun stem laten horen en luid en duidelijk stelling nemen tegen de Tour de France in 2020. De mooiste en beste manier om de sportwereld weer volledig tot bloei te laten komen, is door alle grote sportevenementen samen te ballen in de zomer van 2021. Met een jaar uitstel kan de sportliefhebber dan alsnog genieten van een geweldige sportzomer.