Afgelastingen

Overuren voor organisatoren festivals door coronacrisis

Print
Overuren voor organisatoren festivals door coronacrisis

Een van de voorgaande edities van Pop on Top in Valkenburg. Afbeelding: archief Harry heuts

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / IJzeren / Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen -

Organisatoren van festivals, theaters, culturele instellingen en evenementen in Limburg draaien overuren nu de maatregelen om de coronacrisis te bezweren zijn verlengd. „Ze zijn nog niet van ons af.”

Het had een feestje moeten worden, de tiende editie van festival Pop on Top op 22 en 23 mei in Valkenburg. Met klinkende namen als Guus Meeuwis, Kraantje Pappie, Maan, The Kik en – uit eigen provincie – Lex Uiting. En met 6000 bezoekers per dag al bijna uitverkocht. Maar helaas. Het coronavirus gooit roet in het eten. Voor de organisatie betekent dat overuren draaien, je achterban informeren en overleggen met de gemeente en de geboekte artiesten. Want Pop on Top 2020 wordt niet geannuleerd, maar verplaatst.

Als het allemaal lukt tenminste, vertelt Nol Friis van de organisatie. „We zijn druk in gesprek met gemeente, artiesten en onze partners om het festival op een later tijdstip dit jaar te laten doorgaan. Iedereen heeft begrip en wil meewerken!” Een nieuwe datum is er nog niet, maar dat zal waarschijnlijk na de zomer worden. En voor oktober, want dan is het weer al te onvoorspelbaar voor een openluchtfeest, zegt Friis.

Twijfels

Verplaatsing was voor Blues Rock Passions Maastricht, dat in het pinksterweekeinde zou plaatsvinden, geen optie, zegt initiatiefnemer Jo Koopmans. Als alle beperkende maatregelen na 1 juni al worden opgeheven, dan wordt het in de na­zomer superdruk op de festival­kalender, zegt hij. „We hebben nu al het pinksterweekend van 2021 vastgelegd. En dan gaan we meteen van twee naar drie festivaldagen. Ze zijn nog niet van ons af...”

Organisatoren van andere festivals, ook die voor na 1 juni op de kalender staan, twijfelen. Of het Zomerparkfeest in Venlo (augustus) doorgaat, wordt binnen twee weken besloten. Datzelfde geldt voor Park City Live (in juli) in Heerlen. Dat festival heeft wel al nieuwe data achter de hand: 5 en 6 september.

Bospop in Weert hakt 1 juni de knoop door. Festivaldirecteur Peter Verkennis gaat ervan uit dat in het algemeen veel buitenlandse artiesten gaan afzeggen voor de festivals. „Lionel Richie komt bijvoorbeeld pas op 4 juni naar Europa voor zijn shows. Het zou mij niet verbazen als hij zijn tournee afzegt. Ook voor Bospop worden op dit moment nauwelijks kaarten verkocht. Mensen wachten af. Het is nog te vroeg om te kijken of wij kunnen verplaatsen naar later dit jaar. Dan moeten we wel een fatsoenlijk programma kunnen presenteren. Bij zo’n beslissing spelen veel factoren een rol.”

Voor de organisatoren is het een moeilijke keuze: als ze zelf beslissen te annuleren, zijn ze alle geïnvesteerde kosten kwijt en is er mogelijk ook volgend jaar geen editie. Dat heeft alles te maken met verzekeringen, legt Ruben Brouwer in NRC uit. Hij is bestuurslid van de Vereniging voor Evenementenmakers (VVEM) en CEO van de grootste concertorganisator van het land, Mojo Concerts. „Zelf je festival of evenement afblazen is voor veel organisaties geen optie, want als ze verzekerd zijn, moeten ze wachten tot de overheid besluit of het niet door kan gaan. Anders voldoen ze niet aan de verzekeringsvoorwaarden en krijgen ze hun geld niet terug.”

Pinkpop

Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom Pinkpop pas half mei een besluit neemt over het al dan niet doorgaan van de 51ste editie van het festival in Landgraaf. Dat laat de organisatie van Pinkpop in een verklaring weten. Vooralsnog gaat Pinkpop ervan uit dat het festival op 19, 20 en 21 juni doorgaat. Het verbod van de rijksoverheid op evenementen geldt vooralsnog tot 1 juni.

Een woordvoerder van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) schat dat de branche minstens zo’n 30 tot 40 miljoen euro per week kwijt is aan omzet. „Dat is een eerste schatting van schade voor alleen de festivals door misgelopen kaartverkoop en horeca. Concerten zijn nog niet meegerekend.”

Evenementen die zijn afgeblazen

Lazarus, musical met muziek David Bowie, Theater Heerlen. 14-18 april.

Moulin Blues,Ospel. 1 en 2 mei.

Bevrijdingsfestival,Roermond. 5 mei.

Mama’s Pride,Geleen. 9 en 10 mei.

Groove Garden, Sittard. 16 en 17 mei (organisatie zet in op verplaatsing naar 12 en 13 september).

Passiespelen, Tegelen. van 10 mei tot en met 13 september (verplaatst naar 2021).

Urpop, Urmond. 21 mei.

Blues Rock Passions, Maastricht. Frontenpark. 30 en 31 mei.

Volg alles over Pinkpop bij De Limburger

Diverse verslaggevers zijn dit weekend op het festivalterrein in Landgraaf om verslag te doen van Pinkpop 2022. Gedurende 3 dagen plaatsen we recensies, reportages, interviews, foto's & video's en vind je alle bijzonderheden terug op de site. Ga naar > delimburger.nl/pinkpop en mis niets!