Vooralsnog geen opgelegde groepsverboden en boetes in Limburg

Print
Vooralsnog geen opgelegde groepsverboden en boetes in Limburg

Een bord bij de Helpoort in Maastricht waarschuwt mensen dat ze afstand moeten houden. Afbeelding: Loraine Bodewes

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Merum -

Limburgse burgemeesters bekijken of ze ambtenaren die thuiszitten tijdelijk in kunnen zetten als toezichthouder in de strijd tegen corona. Groepsverboden en boetes lijken vooralsnog niet aan de orde.

„We hebben momenteel ambtenaren die thuis aan het werk zijn, maar die door de situatie niet volop vooruit kunnen. Mogelijk kunnen we een aantal van deze mensen toevoegen aan onze eigen toezichthouders”, stelt burgemeester Luc Winants van Venray. Ook burgemeester Emile Roemer van Heerlen wil creatief kijken naar de inzet van toezichthouders. „We kunnen werk herverdelen.”

Groepsvorming

Extra toezicht is nodig nadat het kabinet maandagavond aankondigde dat winkels maatregelen moeten nemen zodat mensen afstand houden, en dat burgemeesters de mogelijkheid krijgen om plekken aan te wijzen waar groepsvorming verboden is. Op die plekken kun je een boete krijgen als je met drie of meer mensen samen bent. De twee Limburgse veiligheidsregio’s laten weten dat zo’n groepsverbod voor zover bekend nog nergens in de provincie is ingevoerd.

Noodverordening

Beide veiligheidsregio’s zijn nog altijd in afwachting van een noodverordening die landelijk wordt voorbereid. Waarschijnlijk wordt hier vrijdag pas over besloten op Limburgse schaal. „Als het echt nodig is kan dat sneller”, stelt een woordvoerster namens burgemeester Rianne Donders die vanwege ziekte van haar collega Antoin Scholten de veiligheidsregio Limburg-Noord voorzit.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht laat via een woordvoerster weten dat lokale maatregelen pas genomen worden als de veiligheidsregio de noodverordening klaar heeft. In Roermond worden wel al maatregelen voorbereid, maar ook hier wordt gewacht op het besluit van de veiligheidsregio.

Patrouilles

In de zogeheten MER-gemeenten – Maasgouw, Echt-Susteren en Roerdalen – hebben burgemeesters met de politie afgesproken dat patrouilles nog maar met één persoon worden gereden, vertelt burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren. „Dat beperkt niet alleen het risico op onderlinge besmetting, maar het zorgt ook dat je op meer plaatsen tegelijk zichtbaar kunt zijn.” Auto’s zijn er genoeg nu andere politietaken bij bijvoorbeeld voetbalwedstrijden vervallen, stelt Hessels. Opsporingsambtenaren hebben de opdracht om ook in winkels te kijken of mensen afstand houden.

Boetes

Het uitdelen van boetes, als dat al mogelijk is zonder goedgekeurde noodverordening, zien de burgemeesters vooralsnog niet zitten. Ze gaan vooral uit van de overredingskracht van toezichthouders en politie. Roemer: „Het besef van de ernst is in deze regio groter dan in gebieden in ons land waar corona nog niet zo zichtbaar is.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →