Column Aan de kant

‘Slagen voor het examen op zijn Slobs’

Print
‘Slagen voor het examen op zijn Slobs’

COLUMN – Onze dochter maakte haar eerste treinreis alleen op haar vijftiende. Voor geschiedenis moest ze een getuige van de Tweede Wereldoorlog interviewen. Het verhaal van opa leverde een tien op. Ze hoefde de geluidsopname alleen maar uit te tikken.

Opa vertelde hoe hij als twaalfjarige naar huis werd gestuurd, toen de Duitsers school en internaat vorderden. De koffer met kleren en boeken was zo zwaar dat hij hem niet kon dragen en moest meter voor meter richting bushalte worden getild. Een paar jaar later had hij bijna een jaar grote vakantie vanwege de bevrijding. Hij leerde alleen extra Engels en roken van de soldaten waarvoor hij klusjes deed.

Zo’n vreemde schooltijd leek ten tijde van de geschiedenisopdracht iets van lang geleden. Maar zie, opa’s interviewer/kleindochter slaagde dinsdag op z’n Slobs voor haar vwo. Een diploma op grond van in de afgelopen twee schooljaren behaalde resultaten zonder Centraal Schriftelijk Eindexamen. Terwijl de felicitatie-appjes binnenstroomden, waren er nog gewoon digitale lessen (binnengluren bij docenten en een leraar die plots zijn baby in beeld laat verschijnen!). Ze blokt voorlopig door om de cijferlijst extra glans te geven. De definitieve keuze voor de vervolgstudie viel na een digitale ‘open dag’.

Voorzichtig trokken we gisteren aan het begin van de avond een fles champagne open. De vlag met boekentas en de feestjes moeten wachten op de terugkeer naar normaal.