Nog eens 59 patiënten op IC, nu 546 bedden bezet: We zijn ‘in control’

Print
Nog eens 59 patiënten op IC, nu 546 bedden bezet: We zijn ‘in control’

Afbeelding: ElisabethTweeSteden Ziekenhuis (ETZ) Tilburg.

De Intensive Care-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zien dagelijks nog altijd tientallen nieuwe corona-patiënten komen. Inmiddels bezetten zij 546 bedden, een stijging van 59 ten opzichte van maandag. De beddencapaciteit is op papier laag, maar wordt nu overal opgeschroefd.

,,546 is de stand van vandaag”, meldt Diederik Gommers, voorzitter van de de Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Maandag lagen er nog 487 coronapatiënten op afdelingen met de meest intensieve zorg. ,,We zijn momenteel absoluut ‘in control’: er zijn bedden, er is ruimte om op te schalen. En andere ziekenhuizen leren van de Brabantse situatie. In mijn eigen Erasmus bijvoorbeeld, wordt hartstikke hard gewerkt om afdelingen beschikbaar te maken, iedereen is erbij betrokken, dat is indrukwekkend.” Wel kwalificeert NVIC de landelijke IC-capaciteit momenteel formeel als ‘gering’: ,,Dat komt omdat een aantal ziekenhuizen vergeleken bij gisteren minder beschikbare bedden opgeeft. Maar die lijst is niet compleet, we werken nog aan meer accurate gegevens.”

Lees hier al het nieuws over het coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben standaard in totaal zo’n 1150 IC-plekken, dat moeten er aan het eind van deze week 1500 zijn en volgende week nog meer. Gommers: ,,Die 1500 moet eind van de week lukken. De volgende stap is dan: kunnen we verdubbelen? Naar 2300 plekken. Maar daarvoor zijn we dus ook afhankelijk van beademingsapparaten.” Die zijn over de hele wereld besteld, maar nog niet binnen.”

Schommeling

De toename van het aantal IC-patiënten schommelde de afgelopen dagen nogal. Vrijdag en zaterdag kwamen er dagelijks meer dan zeventig patiënten naar de IC, zondag waren dat er 51, maandag 82 en dinsdag dus 59. Vorige week voorspelde Gommers dat er aan het eind van deze week 500 tot 1000 coronapatiënten op de IC zouden liggen, de huidige stand past dus binnen die prognose. ,,Maar het wisselt, ik durf er geen uitspraak over te doen.”

Lees ook: Coronavirus: 712 Limburgers testen positief, 60 overleden

Gegevens van een andere databank, de Nationale Intensive Care Evaluatie, lopen door de drukte iets achter, meldt Gommers, zelf anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC.

Dinsdag overleden er nog eens 63 mensen aan het coronavirus, er werden 265 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen. In beide gevallen gaat het om een dagrecord. In totaal telt Nederland nu 276 coronadoden.

In Urmond werd dinsdag het eerste zorghotel van het land geopend waar coronapatiënten zorg kunnen krijgen als ze niet thuis kunnen blijven, maar ook geen ziekenhuiszorg (meer) nodig hebben:

Coronacentrum Urmond in gebruik genomen. Video: De Limburger