Pollux & Van de Beek

‘Even wat verluchtiging, toch even voetbal’

Print
‘Even wat verluchtiging, toch even voetbal’

COLUMN – Goed, u leeft nog, dus even wat verluchtiging: voetbal.

Het valt me minder zwaar dan verwacht, moet ik toegeven. De mens kan zonder. In ieder geval tijdelijk. Maar toen ons landelijk Ganzenbord-seizoen zondag werd verlengd tot 1 juni, zal menig liefhebber toch hebben gedacht: en de eredivisie dan?

Welnu, die gaat niet afgemaakt worden. De KNVB droomt nog van wedstrijden zonder publiek (zodat virussen zich alleen op het veld verspreiden) maar dat is tegen de geest van de sport. Wat dan? Bijna een kwart (!) van alle wedstrijden is niet gespeeld, dus hoe verdeel je de prijzen?

Journalisten roeren zich in ‘analyses’ of ‘commentaren’. Ze bespreken ‘scenario’s’, waarvan het linke is dat die zomaar realiteit kunnen worden juist omdát ze door toonaangevende voetbaljournalisten worden besproken. Die journalisten komen namelijk bij voetballers op verjaardagen, zijn vriendjes met bestuurders of schrijven een boek over hun favo voetbalclub dat ze vervolgens moeten slijten. Hun belangen en voorkeuren staan eerlijkheid in de weg, terwijl hun machtige pennen bestuurders dwingen om hen serieuzer te nemen dan ze zouden moeten.

Daarom, en omdat ikzelf natuurlijk volledig objectief in deze materie sta (mijn seizoenkaart van PSV en sympathie voor VVV schuif ik professioneel terzijde, ik ben immers geen voetbaljournalist), presenteer ik u bij deze het enige eerlijke scenario: dit seizoen telt niet mee. Het is niet gespeeld. Ja, half, maar dus niet echt.

Mijn voorstel doet – al is dat bijzaak – ook nog eens recht aan de tussenstand. Want omdat de koplopers nog 27 punten kunnen verliezen kan zelfs de nummer 12 – FC Emmen! – nog kampioen worden. Kleine kans, maar hoe klein? Dat weet niemand.

Deze competitie ligt 9 wedstrijden voor het einde nog volledig open. Een tussenstandje mag daarom nooit zomaar de eindstand worden. Halverwege spelregels veranderen, leidt bij ons thuis aan het Ganzenbord al tot oorlog, laat staan in een miljoenenbusiness. Beslissingswedstrijden? Tussen wie? De 12 clubs die nog kampioen kunnen worden? Onzin, da’s alsnog een competitie.

Daarom beginnen we komend seizoen gewoon opnieuw. Europese tickets verdelen we volgens de laatste geldige eindstand: die van vorig jaar. En wordt de Champions League niet afgemaakt, beschouwen we ook het Europese seizoen als niet gespeeld. Dat de Nederlandse ‘kampioen’ dan opnieuw voorrondes moet spelen is pijnlijk, maar fair.

Dit is het enige eerlijke scenario.

O, én het beste voor PSV en VVV. Drie vliegen in één klap.

Ik presenteer u graag het enige eerlijke scenario: dit seizoen telt niet mee.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen