Cultuur

Coulance is de rode draad voor cultuursector

Print
Coulance is de rode draad voor cultuursector

Afbeelding: Luc Lodder

Maastricht / Itteren / Heerlen / Hoensbroek / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray -

Grote fondsen uit de cultuursector zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Fonds Podiumkunsten, VSBfonds, maar ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

zijn vanwege de coronacrisis coulant voor culturele instellingen en organisaties.

Normaal gesproken verbinden de grote landelijke geldschieters strenge voorwaarden aan subsidies, maar omdat de kunst- en cultuursector tot zeker 1 juni stilligt, wordt er soepel omgegaan met de regels, zo laten woordvoerders weten.

Zo meldt het Prins Bernhard Cultuurfonds – dat jaarlijks een kleine 40 miljoen euro aan subsidie verstrekt – dat het bijvoorbeeld festivals tóch subsidie kan geven, zelfs al zouden de evenementen afgelast zijn. Met dat geld zouden festivals bijvoorbeeld zzp’ers kunnen betalen die al waren ingehuurd.

Versneld

Een andere oplossing is bijvoorbeeld het niet terugvorderen van subsidie bij tegenvallende prestaties vanwege deze coronacrisis. Ook zijn er plannen om versneld geld te betalen aan rijksgesubsidieerde instellingen (van theaters tot musea). In plaats van dat het geld in juli betaald wordt, zou dat nu medio april zijn.

Maandag zaten de cultuurfondsen om tafel met cultuurminister Ingrid van Engelshoven die naar verwachting woensdag met een brief komt waarin ze specifieke maatregelen voor de culturele sector bekendmaakt.

Publiek

De minister vraagt niet alleen subsidiënten om coulant te zijn. Van Engelshoven roept ook het publiek op eerder gekochte theaterkaartjes niet terug te vragen omdat dat voor liquiditeitsproblemen zorgt. Door de verplichte ‘cultuur lockdown’ zou de sector volgens Van Engelshoven 60 tot 100 miljoen euro omzet per week missen.

Vanuit de sector is een speciale taskforce opgericht waarin vertegenwoordigers van de cultuursector zitten. Hun taak is onder meer de inventarisatie van de misgelopen inkomsten in kaart te brengen en in Den Haag te presenteren. Ook moet gekeken worden wat de oplossingen op middellange en lange termijn kunnen zijn. Vanuit Limburg is de enquête van Cultuur in Bedrijf Limburg van Nicolle van Lith en Joery Wilbers ingebracht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen