Geen juichstemming bij examenleerlingen nu eindexamens zijn geschrapt

Mick Mestrom haalde in 2018 zijn vmbo-t examen bij Agora in Roermond. Dit jaar doet hij eindexamen havo. © archief René Corten

Wie denkt dat de examenleerlingen een gat in de lucht springen nu de eindexamens zijn geschrapt, heeft het mis. Er is twijfel, vrees en hoop.

Carola de Boer

Jur Eussen (15) die eindexamen vmbo-t doet op de Philips van Horne Scholengemeenschap in Weert, baalt er flink van. „Ik sta voor alles wel voldoende, maar ik wil hierna naar de havo op het Trevianum in Sittard. Dan moet ik 6,8 gemiddeld staan. En nu ik geen eindexamens meer krijg, kan ik dat waarschijnlijk niet halen”, vertelt hij. Hij heeft de komende weken nog een mondeling en drie schoolexamens en leert daar hard voor. „Hopelijk gaan ze er toch wat soepel mee om in deze gekke situatie.” Zijn broer Ids (18), die in 5-havo zit, baalt nog erger. Hij staat een zeven gemiddeld, maar onvoldoende voor de kernvakken Engels en Nederlands. Hij is wel goed in tekstverklaren; iets wat je op het eindexamen krijgt en de helft van je punt bepaalt. Dat loopt hij nu mis.

Lees ook: Eindexamens geschrapt: scholen krijgen ‘regeltijd’ om alles te organiseren

Ontlading

Dat de eindexamens niet doorgaan heeft meer gevolgen. Zoals iemand op Facebook zegt: ‘De spanning, het telefoontje, de ontlading, de vlag en het feest. Het hoort er toch gewoon bij?’ Maar dit jaar niet. Geen feest, geen vrienden over de vloer en een raar einde van je middelbare schooltijd. Dat is voor Justine Yuan uit Maastricht (18) al de tweede keer. In 2018 behoorde ze tot de 354 leerlingen van het VMBO Maastricht die een ongeldig diploma hadden. Na maanden van onzekerheid en inhaaltoetsen slaagde ze toch. Ze ging verder op de havo van het Sint Maartenscollege en zit nu in de coronacrisis. „Ik sta voldoende hoor. Maar ik moet nog vier schoolexamens maken. Ik hoop dat die goed gaan, dan ben ik wel blij. Veel vrienden van mij balen enorm. Ze hadden dat centraal schriftelijk nodig om hun punt op te halen. Ik ben bang dat er nu veel zakken.”

Happening

Mick Mestrom (18) uit Heel doet havo-examen bij Agora in Roermond. Nog twee schoolexamens en dan is hij klaar. „Nu het eindexamen wegvalt, moet er wel iets héél vreemds gebeuren wil ik niet slagen. Dat is wel een geruststelling. Maar een eindfeest, écht een happening, loop ik dus mis. We moeten zelfs afwachten tot we weer feestjes mogen geven.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal