RIVM-baas: Verspreiding coronavirus stabiliseert zich momenteel

Print
RIVM-baas: Verspreiding coronavirus stabiliseert zich momenteel

Afbeelding: ANP

De verspreiding van het coronavirus is de laatste weken langzaam maar zeker gestabiliseerd. Op dit moment lijkt er geen sprake meer van een ongecontroleerde uitbraak, aldus RIVM-directeur Van Dissel.

De maatregelen tot afgelopen maandag, zoals geen handen meer geven en sluiting horeca, hebben bijgedragen aan de afremming van het virus, zei Van Dissel woensdagmorgen tegen de Tweede Kamer in een briefing.

,,De exponentiële groei is waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend. Dat is een belangrijke boodschap.” Uiteindelijk moeten we van stabilisatie naar verdwijnen van het virus, maar nog niet duidelijk is wanneer dat zal gebeuren.

Lees hier al het nieuws over het coronavirus

Ondanks de stabilisatie van de verspreiding is het essentieel dat het kabinet recent extra ingrepen heeft gedaan - zoals een groepsverbod, gezinsisolatie en sluiting kappers - omdat anders de IC-capaciteit de komende weken alsnog overbelast zou worden volgens de voorspellingen.

Premier Rutte stelt dat we momenteel in een ‘intelligente lockdown’ zitten. Volgens Van Dissel betekent dit scenario dat we waarschijnlijk niet door het plafond meer zullen schieten van de IC-capaciteit. Daarnaast wordt nu hard gewerkt om die capaciteit verder op te hogen.

Nog een bemoedigend cijfer: de laatste dagen daalt het aantal ziekenhuisopnames met coronapatiënten. De RIVM-baas benadrukt wel dat de huidige afname nog niet per se staat voor een trend.

Momenteel vindt een groot onderzoek onder gezinnen plaats naar de verspreiding van corona, ook door jonge mensen. De uitslag daarvan wordt binnen een week of zes verwacht en zal volgens Van Dissel essentieel zijn voor de besluitvorming over het afbouwen van maatregelen. ,,Je wilt zeker weten dat het virus niet weer de kop opsteekt als je afbouwt.”

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen