Gedetineerden mogen skypen en krijgen meer beltegoed

Print
Gedetineerden mogen skypen en krijgen meer beltegoed

Geen bezoekers in vrouwengevangenis Ter Peel. Afbeelding: Peter Schols

Evertsoord / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Gedetineerden in de gevangenissen Ter Peel in Evertsoord, Roermond en Sittard krijgen meer beltegoed, nu ze vanwege het coronavirus geen bezoek meer mogen ontvangen.

Volgens Robert Meijer van de Dienst Justitiële Inrichtingen worden op dit moment waar mogelijk ook mogelijkheden voor skype in de gevangenissen opgetuigd. „Al het bezoek is opgeschort. De enige uitzondering die gemaakt wordt, is voor advocaten. Maar ook hiervoor geldt dat ze alleen binnen de gevangenismuren mogen komen als het gesprek echt niet met behulp van digitale hulpmiddelen kan worden gevoerd.” Ook alle verloven van gedetineerden zijn opgeschort.

Dagbesteding

Momenteel is er in de Limburgse gevangenissen geen enkele besmetting met het coronavirus bekend, zegt Meijer verder. „Hoewel er ook bij ons veel personeel met griepverschijnselen thuiszit, lukt het nog steeds om de gedetineerden in alle inrichtingen een gewone dagbesteding te bieden. Zo gaat iedereen nog elke dag naar de arbeid, zij het in kleine groepjes.” Grote groepsactiviteiten zijn nu uiteraard uit den boze. Ook wordt er zo goed mogelijk anderhalve meter afstand bewaard door personeel en gedetineerden.

Oproep

Gedetineerden die griep- of verkoudheidsverschijnselen en/of koorts hebben, worden geïsoleerd in een eenpersoonscel. Om elk risico van besmetting te voorkomen, is ook de instroom van nieuwe gedetineerden sterk aan banden gelegd. Mensen die een straf tot maximaal drie maanden moeten uitzitten, worden op dit moment niet opgeroepen. Zij krijgen op termijn een nieuwe oproep.