Toch meerdere Venlose raadsleden naar vergadering met alleen hamerstukken

Print
Toch meerdere Venlose raadsleden naar vergadering met alleen hamerstukken

De Venlose gemeenteraadsvergadering vindt woensdagavond toch met meerdere raadsleden plaats. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Er komen woensdagavond toch meerdere raadsleden naar de Venlose gemeenteraadsvergadering om een paar hamerstukken af te tikken.

PVV, 50PLUS en SP laten weten dat ze toch aanwezig willen zijn bij de bijeenkomst die naar verwachting slechts een paar minuten zal duren.

Maandagmiddag maakten burgemeester Antoin Scholten en griffier Geert van Soest bekend dat de raadsvergadering van woensdagavond door slechts één raadslid bijgewoond zou worden. In een e-mail aan de raadsleden schreven Scholten en Van Soest dat het zaak is ‘live’ ontmoetingen door het coronavirus tot een minimum te beperken. Omdat tijdens de raadsvergadering alleen hamerstukken op de agenda staan waar iedereen het al over eens is, kan volstaan worden met de aanwezigheid van raadslid Hay Janssen (PvdA).

Doorgedrukt

Fractievoorzitter Natascha Kroonstuiver van 50PLUS zegt dat geen sprake is van een onderlinge afspraak. „Er is hier een e-mail over gestuurd en voor ik het wist stond het in de krant”, aldus Kroonstuiver. „Ik heb niet eens de kans gehad om erop te reageren.” Volgens Kroonstuiver is in een eerder stadium afgesproken dat iedere fractie nog maar één afgevaardigde naar raadsvergaderingen zou sturen. „Die afspraak was prima, maar de huidige situatie is doorgedrukt. Dat is niet netjes. Wij hebben aangegeven dat we gekozen volksvertegenwoordigers zijn en altijd één iemand zullen afvaardigen.”

Ondertussen ligt 50PLUS-wethouder Sjors Peeters met het coronavirus in het ziekenhuis. Er zijn partijen die vinden dat zeker 50PLUS gezien die situatie thuis moet blijven. „Ruim twee weken geleden is het laatste overleg met hem geweest en sindsdien zitten wij allemaal in thuisisolatie. Ik ben kiplekker en gezond.”

PVV

PVV-fractievoorzitter Donald Fijnje komt ook naar de raad. „Het democratisch proces moet doorgang vinden, dan kun je niet zeggen: we sturen er één en dan is het allemaal geregeld. Ook al zijn het hamerstukken.” Fijnje wijst er zelf op dat Geert Wilders pleit voor een totale lockdown omdat mensen nog te veel contact met elkaar hebben. „Als die er zou zijn, zou ik thuisblijven. Dan is het terecht.”

Angelique Weingarten (SP) zegt dat raadslid Stefan Hugues namens de partij aanwezig zal zijn. „Van begin af aan zeggen wij: als het goed geregeld is, komt er iemand van de SP. Ik begrijp best dat mensen zich ongerust maken, maar wij hebben een verantwoordelijkheid en daar hebben we voor getekend. Eerlijk gezegd: we moeten stoppen met zeuren en aan de slag.”

Onbegrijpelijk

Frans Aerts (D66) kan er met zijn hoofd niet bij dat er toch meer raadsleden aanwezig zijn. „Ik vind het dom als andere mensen toch naar een bijeenkomst komen die waarschijnlijk 2,5 minuut duurt.” Wim Janssen (GroenLinks): „Als het niet noodzakelijk is om er met meerderen te zijn dan moeten we dat doen, zeker als het op voorspraak is van de burgemeester. Wie er zit is van ondergeschikt belang. Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen zich daar in deze crisis druk om maken.” Ook EENLokaal en VVD zullen niemand sturen.

Tom Verhaegh (CDA) moet woensdagavond noodgedwongen de zieke burgemeester Antoin Scholten als voorzitter van de raad vervangen. Zijn fractie komt niet. „Want als wij van de burgers vragen zo min mogelijk naar overbodige bijeenkomsten te gaan, dan moeten we dat zelf ook niet doen.”