Van nul tot nu

Een bijzondere kerk in Eygelshoven

Print
Een bijzondere kerk in Eygelshoven

De Johannes de Doperkerk in Eygelshoven. Afbeelding: Archief Martin van der Weerden

Kerkrade / Eygelshoven -

Het snel groeiende mijndorp Eygelshoven heeft omstreeks 1920 behoefte aan een ruimere kerk. De architecten Boosten en Ritzen ontwerpen iets revolutionairs.

In 1919 heeft de 26-jarige Maastrichtenaar Alphons Boosten zich vanwege de gunstige vooruitzichten op werk in Den Haag gevestigd. Begin 1920 krijgt Boosten het aanbod om een dorpskerk te komen bouwen in Eygelshoven, samen met de Heerlense architect Jos Ritzen. Dit is voor Boosten reden om weer naar zijn geboortestad te verhuizen. Daar verwezenlijken Boosten en Ritzen in dezelfde periode de Heilig Hartkerk of Koepelkerk. Vooral deze koepelkerk valt niet goed bij de behoudende geestelijkheid. De geheel overkoepelde centraalbouw in beton wijkt wel heel erg af van de gangbare kerken. Boosten kan hierdoor kerkelijke opdrachten voorlopig wel vergeten.

Revolutionair

De gang van zaken in Eygelshoven is enkele jaren geleden door Paul aan het Rot in het tijdschrift Mijnstreek beschreven. Het ontwerp moet aan een aantal eisen voldoen. Architecten wordt gevraagd om kostbare en nutteloze, veel onderhoud vergende ornamenten te vermijden. De verwerking van natuursteen aan de buitenzijde wordt wel aanbevolen. Bepalend voor het ontwerp is de paraboolvorm in de hoofdbeuk en in de triomfboog. Deze grootse vormen worden mogelijk gemaakt door het gebruik van gewapend beton. De ongelijke hoogte van de beide dwarsarmen en de toren die naast de hoofdbeuk staat, ogen revolutionair. Het gebruik van Maastrichter tufkrijt en Nivelsteiner zandsteen aan de buitenzijde doet hier niets aan af.

Tijd en cultuur

Kunst moet volgens Boosten passen bij zijn eigen tijd en cultuur. De technische mogelijkheden van het materiaal zijn een vormbepalende factor. Vasthouden aan oude concepten getuigt van zwakte en sentimentaliteit. Waarschijnlijk is de Rijnlandse architect Böhm van grote invloed geweest op het werk van Boosten. De imponerende Johannes de Doperkerk in Eygelshoven krijgt nog extra cachet door de glas-in-loodramen van Charles Eyck en Henri Jonas.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen