Supermarkt Susteren: beveiliging en winkelverboden na scheldpartij door agressieve klant

Print
Supermarkt Susteren: beveiliging en winkelverboden na scheldpartij door agressieve klant

Een beveiliger wijst de klanten in Susteren op de verplichte winkelwagen. Afbeelding: Annemiek Mommers

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

De Plus-supermarkt in Susteren gaat winkelverboden opleggen aan mensen die de coronamaatregelen niet in acht nemen. Dat stelt de bedrijfsleider na een aanvaring met een agressieve klant dinsdagavond.

„De maat is vol. Het dieptepunt in mijn loopbaan als ondernemer is bereikt.” Zo begint de uitbarsting op Facebook van bedrijfsleider Wiljan Linders van de Plus Supermarkt aan het Wigibaldplein in Susteren. Aanleiding is een klant die zijn medewerkers dinsdagavond verrot schold omdat ze hem verplichtten een winkelkarretje te pakken. Dat is een maatregel die veel supermarkten hebben ingevoerd om de kans op besmetting met corona te verkleinen.

Lees ook: Man (56) weigert coronamaatregelen en bespuugt supermarktmedewerker

Sommige medewerkers durfden daarna de winkel niet meer in. „Heeft iemand in de gaten dat als de supermarktmedewerkers in Nederland het werk erbij neergooien, dat jullie dan niks meer te eten hebben?”, vraagt Linders geëmotioneerd.

De bedrijfsleider heeft vanaf woensdagochtend een beveiliger ingezet, die de orde bewaakt en alle klanten zonder wagentje erop wijst dat zo’n kar verplicht is. Ook legt hij een winkelverbod van een jaar op aan iedereen die zich agressief tegenover zijn personeel gedraagt. Ook in andere supermarkten in Limburg opereren al beveiligers.

Ontploft

Linders stelt door het voorval ‘compleet ontploft’ te zijn. Hij wil niet verder met zijn verhaal naar buiten treden. Wel heeft hij woensdagochtend bezoek gehad van burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren.

„Om de ondernemer een hart onder de riem te steken”, verklaart Hessels. „Ik zag op Facebook zijn hartenkreet langskomen en ik weet dat dit soort zaken zich ook in andere supermarkten voordoet. Ik hoor verhalen over vakkenvullers die onder de voet gelopen worden en kassamedewerkers die bespuugd worden. Dat is onacceptabel.”

Afstand

Wiljan Linders krijgt op Facebook honderden steunbetuigingen voor zijn optreden en het werk van het supermarktpersoneel. Iemand schrijft zich door de verplichte winkelkar juist extra veilig te voelen omdat die afstand schept. Anderen schamen zich plaatsvervangend voor het asociale gedrag in Susteren.

Jos Hessels heeft aan de medewerkers van handhaving gevraagd om met enige regelmaat even de supermarkten in te gaan. „Dat wordt gewaardeerd door de ondernemers. Zoals ik het heb begrepen kan er opgetreden worden tegen mensen die zich niet aan de regels houden. We hebben nu dwangmiddelen in handen. Bij dit soort gasten, die alle normen laten varen, is een harde lijn nodig.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu