115.000 ouderen in quarantaine in verpleeghuizen: ‘Lever je tablet in om ze te laten videobellen’

Print
115.000 ouderen in quarantaine in verpleeghuizen: ‘Lever je tablet in om ze te laten videobellen’

Drie volkszangers uit het Westland, Ronnie Ronaldo (foto), John Dame en Mark Verkade, zingen voor de bewoners van verpleeghuis Wijndaelercentrum in de Haagse wijk Loosduinen. Afbeelding: AP

Ruim 115.000 bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen mogen sinds 19 maart geen bezoek meer ontvangen om ze te beschermen tegen het coronavirus. Alleen zorgpersoneel mag in de buurt komen. Tv-persoonlijkheid Britt Dekker riep gisteravond iedereen op tablets in te leveren bij de verzorgingshuizen zodat meer mensen met hun familie kunnen videobellen.

Lees hier alles over het coronavirus.

Al bijna een week zitten de ouderen nu in quarantaine. Het Centraal Bureau Statistiek publiceerde woensdag hoeveel het er zijn, gebaseerd op cijfers uit 2019.

Het aantal ouderen dat geen bezoek meer mag ontvangen loopt uiteen van 23.000 in Zuid-Holland tot 1600 in Flevoland. De maatregel van minister Hugo de Jonge duurt in ieder geval tot 6 april. Voor ouderen in de stervensfase wordt wel (incidenteel) een uitzondering gemaakt.

Minister De Jonge beseft dat de maatregel eenzaamheid kan veroorzaken. ,,De maatregelen die we moeten nemen zijn verstrekkend en hebben veel verdrietige gevolgen. Juist omdat deze ouderen zich vaak al alleen voelen. We hebben dit besluit dan ook niet licht genomen. Maar we moeten de mensen die ons lief zijn beschermen.”

Videobellen

Om ervoor te zorgen dat de bewoners toch nog contact kunnen hebben met hun dierbaren, vraagt het kabinet om deze ouderen te helpen met (video)bellen. Ook tv-persoonlijkheid en vlogger Britt Dekker vindt dat een goed idee. Ze ontroerde DWDD Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk gisteravond door mensen op te roepen om iPads en andere tablets in te leveren bij verzorgingshuizen. ,,Die kunnen ze dan ontsmetten en gebruiken om met familie te bellen”, aldus Dekker, die toevallig bezig was met tv-opnames in een verzorgingshuis voor het programma Britts Gouwe Ouwe toen de coronacrisis uitbrak.