Politiek Maastricht vergadert achter de computer

Print
Politiek Maastricht vergadert achter de computer

Maastricht gaat net zo vergaderen als de Europese leiders vorige week. Afbeelding: ANP

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem -

Politici die thuis van achter hun computer meedoen aan raadscommissievergaderingen. Zo wil Maastricht het democratisch proces heropstarten. Ook andere gemeenten gebruiken digitale hulpmiddelen.

Op 11 maart was in het Maastrichtse stadhuis de raadsvergadering. Daarna bleef het vanwege de coronacrisis stil, terwijl normaal gesproken elke dinsdag raads- en stadsrondes zijn. Op 7 of 14 april hoopt de gemeente het politieke proces weer op te starten. Niet door fysieke vergaderingen in het stadhuis, maar via digitale raadscommissies, met de deelnemers thuis achter hun computer.

Systeem

Griffier Danny Jutten bekijkt welk technisch systeem het beste is. „Dat kan Microsoft Teams worden, maar ook een ander systeem. We willen deelnemers met een link uitnodigen en bij Teams vergt dat bij ons wat aanpassingen. ” De griffie verzamelt agendapunten voor de vergaderingen. „Niet meteen politiek vuurwerk, maar ook niet louter hamerstukken”, zegt Jutten. „We kijken naar onderwerpen die haast behoeven.” Op 2 april beslissen de fractievoorzitters over de agenda’s.

De Gemeentewet maakt het (nog) niet mogelijk om digitaal (op afstand) raadsbesluiten te nemen. Maastricht hoopt dat het eind april mogelijk is om een ‘echte’ raadsvergadering te houden, natuurlijk met veiligheidsmaatregelen om de gezondheid van raadsleden te waarborgen.

Valkenburg

In Valkenburg aan de Geul staan in elk geval deze maand geen commissievergaderingen gepland. Burgemeester en wethouders vergaderen elke week, en ook de fractievoorzitters uit de raad overleggen regelmatig met elkaar over actuele ontwikkelingen. Dat gebeurt in principe via videoconferenties.

„Alle bestuurders en ook de meeste ambtenaren hebben een iPad”, legt woordvoerder Astrid Ceulemans uit. „Daar zit standaard de applicatie Zoom op, waardoor het heel makkelijk is om digitaal met elkaar te communiceren.”

Gulpen-Wittem

In Gulpen-Wittem wordt nog gezocht naar een handige manier om te vergaderen. Op dit moment wordt veel gebeld met de eigen gsm, zegt woordvoerder Vera van Laar. Daarbij wordt de telefoon op speaker gezet. Over het doorgaan van geplande raadsvergaderingen is in Gulpen-Wittem nog geen definitieve beslissing genomen. De laatste vergadering vond nog net voor het dichtgaan van het gemeentehuis plaats, zodat er wat minder druk op de ketel zit. „We kijken nog of er een vernuftige technische oplossing is waardoor er eventueel toch op afstand met elkaar vergaderd kan worden”, aldus Van Laar.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen