Enquête

Limburgse ondernemers hard geraakt door coronacrisis

Print
Limburgse ondernemers hard geraakt door coronacrisis

Afbeelding: Getty Images

Roermond -

Bijna een op de vijf Limburgse ondernemers vreest voor het voortbestaan van zijn of haar bedrijf door de coronacrisis. Ongeveer de helft van de bedrijven verwacht binnen nu en zes maanden in de financiële problemen te komen.

Dat blijkt uit een rondvraag bij Limburgse bedrijven in opdracht van MKB-Limburg en de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) in samenwerking met Parkmanagement Midden-Limburg, de Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht (SIM) en Ondernemend Venlo.

Tussen 20 en 23 maart hebben 547 bedrijven een onlinevragenlijst ingevuld. De impact van de coronacrisis wordt door 70 procent van de ondernemers als ‘groot’ tot ‘zeer groot’ ingeschat, vooral op financieel gebied. Uit de enquête blijkt dat 54 procent van de bedrijven verwacht dat de schade kan oplopen tot 500.000 euro. Bijna een op tien (9 procent) houdt rekening met een kostenpost die groter is dan 1 miljoen euro.

Ongeveer de helft van de bedrijven verwacht dat er binnen nu en zes maanden grote financiële problemen ontstaan. Bij 18 procent van de bedrijven is de nood zo hoog dat wordt gevreesd voor een faillissement. Daar staat een ruime meerderheid tegenover die weliswaar een sterke impact vreest, maar niet verwacht dat het bedrijf over de kop gaat. Dik 4 procent zegt nergens last van te hebben.

Omzetderving

De meeste ondernemers die de enquête hebben in gevuld, noemen ‘omzetderving’ als hoofdoorzaak voor de malaise. Dat is bij ruim 74 procent het geval. Zo is het uitblijven van nieuwe klanten een groot probleem: meer dan 44 procent van de bedrijven worstelt hiermee. Bijna een derde noemt het verlies van bestaande klanten en ruim 26 procent wacht nog op uitstaande betalingen.

Daarnaast worstelen veel bedrijven met zaken die te maken hebben met de veiligheid van het personeel en hygiënemaatregelen en een ‘coronaprotocol’, zoals arbeidstijdverkorting en het naar huis sturen van medewerkers. Een meerderheid geeft aan behoefte te hebben aan informatie en advies.

De meeste bedrijven die reageren (ruim 54 procent) hebben twee tot vijftig werknemers. Ze zijn met name actief in de sectoren dienstverlening, industrie, detailhandel en bouw.

Regelingen

Baat hebben de ondernemers, zo blijkt, vooral bij financiële regelingen. Ze noemen met name belastinguitstel, overbruggingsfinanciering en de BMKB-regeling voor borgstelling bij kredieten. De LWV doet in dat verband een dringend beroep op de overheden om samen te werken en één lijn te trekken bij het helpen van ondernemers. MKB-Limburg gaat de uitslag van de enquête gebruiken om beleidsmakers te informeren.

De rondvraag wordt binnenkort herhaald om te bekijken hoe de situatie zich ontwikkelt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →