Gemeente Brunssum versterkt toezicht op naleving coronamaatregelen

Print
Gemeente Brunssum versterkt toezicht op naleving coronamaatregelen

Medewerkers van gemeente Brunssum houden toezicht op naleving van coronamaatregelen. Afbeelding: Gemeente Brunssum

Brunssum -

De gemeente Brunssum is vanaf donderdag zichtbaarder aanwezig in de straten van Brunssum. Doel daarvan is dat de gemeente beter kan handhaven op plekken waar de veiligheid en gezondheid van inwoners in het gedrang zouden kunnen komen.

Vijf teams van steeds twee medewerkers bekijken of de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus goed worden nageleefd. De tien extra ‘toezichthouders’ zijn medewerkers van de gemeente Brunssum die speciaal zijn vrijgemaakt voor dit project. Ze hebben geen handhavende bevoegdheden, maar fungeren als de ‘ogen’ van de gemeente om een goed beeld te krijgen van de situatie in straten, winkelcentra en parken, en op pleinen en speelplekken. De teams zullen de komende weken dagelijks de straat opgaan. Ze zijn herkenbaar aan speciale hesjes.

Knelpunten

Ze signaleren de drukte op specifieke locaties, kijken of de richtlijnen voor het houden van anderhalve meter afstand worden nageleefd en brengen het gedrag van mensen bij bijvoorbeeld milieuparken en winkels in beeld. Waar knelpunten worden gesignaleerd, kan de gemeente handhavend gaan optreden.

De gemeente benadrukt dat op dit moment de inwoners van Brunssum de landelijke maatregelen goed lijken na te leven. Wel vindt de gemeente het belangrijk om het signaal af te geven dat de beperkingen in de openbare ruimte niet vrijblijvend zijn en dat mensen zullen worden aangesproken bij niet-naleving, dit voor hun eigen veiligheid en die van anderen.

Aanspreekpunt

De teams die de komende weken op straat te zien zijn, zijn tevens aanspreekpunten voor burgers. De teamleden kunnen vragen over de maatregelen beantwoorden en geven desgevraagd gerichte adviezen. Op basis hiervan krijgt de gemeente ook een beter beeld van de informatiebehoefte bij de inwoners en kan vervolgens de voorlichting over de maatregelen tegen het coronavirus bijsturen en aanpassen aan specifieke lokale situaties.