Corona

Woning bezichtigen? Eerst video kijken daarna de handschoenen aan

Print
Woning bezichtigen? Eerst video kijken daarna de handschoenen aan

Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren / Eijsden / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen / Diependal / Heerlen -

Wat precies het effect is van het coronavirus op de woningmarkt in Limburg is nog even afwachten. Wel zijn er minder bezichtigingen. Al hebben makelaars daar iets op gevonden: de video-rondleiding.

Precieze cijfers heeft hij nog niet. Het effect van de coronacrisis zal zo rond 1 mei in de cijfers terug te zien zijn. Dan weten we meer over het aantal woningverkopen en de prijzen.

De Limburgse woningmarktdeskundige Leo van de Pas uit Heerlen ziet op dit moment wel een terugval in het aantal bezichtigingen. Niet zo gek, vindt hij. „De meeste mensen zijn nu met heel andere dingen bezig.”

Het coronavirus heeft effect op de woningmarkt. Niet alleen zijn er wat minder bezichtigingen, ook de manier van rondkijken in een woning is veranderd.

Kastjes

Bij Hendriks Makelaardij, vooral actief in de regio Weert en Roermond, werken ze nu met online-bezichtigingen. „Dan lopen we met de telefoon, via Facebook Live, door de woning zodat de koper een eerste indruk van het huis krijgt”, zegt regiomanager Jan Pashouwers. Dat gaat volgens hem prima. „Zo kunnen we toch de markt blijven bedienen.” Een deel van de mensen haakt af maar wie serieuze belangstelling heeft, kan vervolgens gewoon een afspraak maken om de woning alsnog fysiek te gaan bekijken. En ook dat gaat anders dan een paar weken geleden. Er mogen maximaal twee mensen komen kijken en er worden geen kastjes opengetrokken.”

Pashouwers ziet dat de mensen die uit luxe willen verhuizen, nu vaak even pas op de plaats maken en willen afwachten. „Maar nog altijd is de vraag naar woningen groter dan aanbod. Dus zie ik dat er nog altijd boven de vraagprijs geboden wordt.” Wat betreft de langere termijn verwacht deze makelaar „misschien een kleine dip op de woningmarkt, maar geen zware.”

Belgen

Pooters Makelaardij is vooral actief in Maastricht en het Heuvelland. Daar zien de makelaars vooral minder Belgen die nu de grens niet meer over mogen. „Verder valt het reuze mee”, zegt Luc Huynen. „Als je nu maar vijftien bezichtigingen hebt, waar je er vorige maand misschien nog vijfentwintig had, dan zul je dat pand ook wel verkopen.” Ook hij ziet nog altijd biedingen die „fors” boven de vraagprijs liggen. Hij verwacht dat de markt zich over een maand of drie weer zal herstellen.

Ook bij deze makelaar maken ze via Facetime of WhatsApp live beelden van de te verkopen woning. „Dan loop ik door de woonkamer, de keuken en dan vragen de mensen bijvoorbeeld: laat nog eens zien waar de vaatwasser zit. Op basis van die beelden kunnen ze dan al een voorselectie maken. Gisteren had ik voor het eerst iemand die op basis van die beelden een bod uitbracht”, zegt Huynen die dat wel uitzonderlijk noemt. „De meeste mensen willen een woning toch echt zelf vanbinnen zien en voelen. Maar in deze tijd wel met plastic handschoenen aan.”

Klik

Volgens woningmarktdeskundige Leo van de Pas zou het zomaar kunnen dat het coronavirus „de gekte op de woningmarkt weer een beetje normaliseert”. Filmopnames vindt hij een mooi middel om een eerste selectie te maken maar uiteindelijk moet de koper toch een klik hebben met het huis. „Dat weet je alleen maar als je er gaat kijken en concludeert: hier wil ik wonen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu