Limburgse uitvinding oplossing voor tekort aan beademingsapparaten

De complexe, dure beademingsapparatuur zoals die nu in ziekenhuizen wordt gebruikt. © ANP

Het bedrijf Stogger BV uit Panningen wil snel een apparaat op de markt brengen voor de behandeling van coronopatiënten. De VentilatorPAL automatiseert handmatige beademingsapparatuur. Hiermee wordt ingespeeld op een groot wereldwijd tekort aan mechanische beademingsapparatuur.

Frans Dreissen

De ventilator is ontworpen door een source community, waar Stogger deel van uitmaakt. Volgens de ontwerpers kan het eenvoudige apparaat VentilatorPal snel en gemakkelijk worden gebouwd. De VentilatorPAL kost 370 euro per eenheid. Ter vergelijking, de meer complete modellen die momenteel in ziekenhuizen te vinden zijn, kosten 35.000 euro.

„Wat de wereld op dit moment nodig heeft, is een eenvoudige, betaalbare en effectieve ventilator om patiënten met ademhalingsproblemen te behandelen”, zegt Stefan Dorssers van Stogger, initiatiefnemer voor de ontwikkeling van VentilatorPAL. „Het apparaat is beschikbaar voor individuen, overheden en medische professionals.”

De ventilator automatiseert de handmatige beademingsapparaten die vaak in medische instellingen worden ingezet. VentilatorPAL wordt momenteel getest en wacht op certificering in Nederland en Spanje. Alle ontwerpen en bouwinstructies zullen worden vrijgegeven op de website www.freebreathing.org, inclusief medische en technische informatie en veel gestelde vragen.

Stogger BV is een Nederlandse ontwikkelaar en producent van verlichting en wordt ondersteund door de Limburgse ontwikkelingsmaatschappij LIOF.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal