Duizenden Limburgse ondernemers kloppen aan voor noodhulp

Print
Duizenden Limburgse ondernemers kloppen aan voor noodhulp

Centrum Weert. Afbeelding: Getty Images

/ Heerlen / Hoensbroek / Maastricht / Itteren -

De Limburgse gemeenten worden overspoeld met duizenden aanvragen voor financiële noodhulp van kleine ondernemers die door de coronacrisis aan de grond zitten.

Alleen al in Maastricht, dat ook namens een tiental andere Zuid-Limburgse gemeenten – waaronder Sittard-Geleen – met de afhandeling van die aanvragen is belast, klopten 1060 ondernemers aan voor steun. Het zijn veelal zzp’ers. Sinds vorige week kwamen ook circa 1000 telefoontjes van getroffenen binnen en beantwoordde de gemeente 1400 mails met vragen.

In Roermond meldden zich in een paar dagen tijd al zeshonderd mensen voor steun en dat aantal loopt volgens de gemeente zeer snel op. Normaal vinden jaarlijks enkele tientallen ondernemers hun weg naar het stadhuis. In Heerlen, waar al ruim vierhonderd keer werd aangeklopt, komen er dagelijks zo’n honderd aanvragen bij.

Noodregeling

De gemeenten zijn belast met de uitvoering van een door het kabinet in het leven geroepen noodregeling. Door de crisis getroffen ondernemers kunnen vooralsnog drie maanden inkomensondersteuning krijgen tot aan het sociaal minimum. Per maand gaat het dan om maximaal 1500 euro netto. Dat geld hoeft niet terugbetaald te worden.

Daarnaast is het mogelijk ruim 10.000 euro te lenen om het bedrijfskapitaal te versterken. Dat geld moet uiteindelijk terug in de staatskas vloeien. De gemeenten schieten het geld voor en krijgen dat later terug van het Rijk.

De Heerlense wethouder Economische Zaken Martin de Beer heeft al schrijnende voorbeelden voorbij zien komen van mensen die totaal geen inkomsten meer hebben. Net als Sittard-Geleen gaat Heerlen de regeling gebruiken om in die gevallen al een voorschot te geven. De slachtoffers van de crisis komen onder meer uit de horeca en detailhandel.

Voor gemeenten leidt de golf van steunaanvragen tot een enorme stijging van de werkdruk bij de sociale dienst, meldt onder meer Roermond. Personeel van andere afdelingen wordt ingezet om bij de springen. Daarnaast werken veel medewerkers extra uren om alles af te handelen.

Lees ook: Limburgse ondernemers hard geraakt door coronacrisis