791 Limburgers positief getest, 75 overleden

Print
791 Limburgers positief getest, 75 overleden

Afbeelding: Getty Images/EyeEm

Sittard -

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Limburg is woensdag met 79 opgelopen tot nu 791. Landelijk steeg het aantal positieve tests met 852 naar 6412. In Limburg zijn tot nu toe 75 mensen aan het virus overleden, nationaal gaat het om 356.

Dat blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM en de Limburgse GGD’en.

Regionaal uitgesplitst zijn er nu 466 positief geteste covid-19 patiënten in Zuid-Limburg en 325 in het noorden. De GGD Noord-Limburg betreurt 39 coronadoden, de collega’s in het zuiden 36. Uit nadere epidemiologische gegevens van het RIVM blijkt dat mannen twee keer zo vaak overlijden aan corona als vrouwen. Onder de landelijk nu 356 doden waren 226 mannen en 128 vrouwen.

Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) blijft ook stijgen. Het zijn er in de RIVM-update van woensdagmiddag nu 1.836, bijna zeshonderd meer dan twee dagen geleden. Ruim de helft van die mensen kampt met onderliggend lijden, aldus het RIVM. In de meeste gevallen gaat het om een hart- en vaatziekte of hoge bloeddruk (30 procent), een chronische longaandoening (14,7 procent) en diabetes (14,6 procent).

Lees hier meer over het coronavirus

Een nieuw cijfer dat illustratief is voor de ontwikkeling van de epidemie betreft het aantal opnames van corona-besmette patiënten op de IC-afdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen. Die aantallen worden verzameld door de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Tot gisteren waren er nationaal 663 ernstig zieke corona-patiënten opgenomen op een IC, verdeeld over 67 ziekenhuizen. Sinds eind februari zijn er op alle IC-afdelingen samen 56 corana-patiënten overleden. NICE kan haar data niet uitsplitsen naar provincie. Het Regionale Orgaan Acute Zorg in Limburg wil ze niet bekend maken, „om paniek onder de bevolking te voorkomen”.

Hoger

De cijfers zijn opnieuw hoger dan de voorbije dagen. Toch is er volgens het RIVM goed nieuws. „De afgelopen tijd was het aantal nieuw opgenomen patiënten in het ziekenhuis een oplopende curve. Op dit moment lijkt dit af te vlakken. Dat wijst mogelijk op een voorzichtige afname van de snelheid waarmee het virus zich verspreidt. Dit is een eerste signaal. We kunnen hier geen harde conclusies aan verbinden. De komende dagen moet blijken of er sprake is van een werkelijke afvlakking.”

Volgens RIVM-baas Jaap van Dissel is „de exponentiële groei van het virus waarschijnlijk tot staan gebracht.” De maatregelen van sociale onthouding hebben daar volgens hem aan bijgedragen. We moeten uiteindelijk van stabilisatie naar verdwijnen van het virus, maar nog onduidelijk is wanneer dat zal gebeuren”. Dat het aantal doden ook dinsdag weer fors is gestegen, verantwoordt het RIVM met het gegeven dat het gaat om meldingen van sterftes in de voorbije dagen, de niet altijd direct worden doorgegeven.

Video: De Limburger

We krijgen dagelijks veel vragen over de updates die we brengen met betrekking tot het coronavirus. We hebben de meest gestelde vragen hieronder verzameld:

Waarom publiceren jullie geen cijfers over het aantal patiënten dat is genezen?

Dat is op dit moment niet bekend. Er is geen meldingsplicht om door te geven dat mensen zijn genezen van de ziekte. Iemand die 24 uur geen klachten meer heeft wordt als genezen beschouwd. Deze cijfers worden dus niet bijgehouden door het RIVM.

Waarom zit er een afwijking tussen de cijfers van het RIVM en GGD?

Het RIVM verzamelt data van de regionale GGD’s en publiceert dit in een dagelijkse update. Wij hebben regelmatig contact met de GGD Noord-Limburg en Zuid-Limburg om een actuele tussenstand te vragen. Deze cijfers lopen vaak iets voor ten opzichte van de cijfers die het RIVM dagelijks publiceert. Hierdoor kan er een tussentijds verschil ontstaan tussen de cijfers van het RIVM, de GGD en eventueel andere (Limburgse) media.

Hoe moet ik deze cijfers interpreteren?

Het aantal gemelde patiënten en overleden patiënten kan per dag verschillen om verschillende redenen. Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en mensen die in de zorg werkzaam zijn.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen