RIVM: verspreiding coronavirus lijkt af te vlakken

Print
RIVM: verspreiding coronavirus lijkt af te vlakken

Afbeelding: EPA

Een krappe maand na het eerste Nederlandse coronageval ziet het RIVM voorzichtige positieve signalen: de snelheid waarmee het virus zich verspreidt, lijkt af te vlakken, evenals het aantal nieuwe ziekenhuisopnames. Al moet de piek op de intensive cares nog komen.

Het dodental steeg gisteren naar 356 (plus 80), het aantal ziekenhuisopnames nam ook toe, met 341. En toch is er reden voor enig optimisme. „De exponentiële groei is zeer waarschijnlijk tot staan gebracht”, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel gisteren in een sessie met Tweede Kamerleden. „Er is vooralsnog sprake van een positieve trend, er lijkt een afvlakking te zijn.”

Restricties

Belangrijk daarbij is de zogenoemde reproductiefactor. Die lag eerder op bijna twee – één corona­patiënt besmette toen twee andere mensen – maar is na onderzoek in de modellen van het RIVM nu gezakt naar ongeveer één, mede door sociale en hygiënische restricties. Van Dissel: „Maar als we weer massaal naar het strand gaan, zal die R-factor weer omhoogschieten. Die is gevoelig voor gedrag.” Als de R-factor onder de één zakt, verdwijnt de epidemie uiteindelijk.

Testen

Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames vlakt af, ziet het RIVM na herijking van de rommelige registraties in de afgelopen dagen. Er is wel een kanttekening: niet alle pa­tiënten in ziekenhuizen worden getest, dus dat kan de percentages vertroebelen.

Intensive cares

De lichtpuntjes van Van Dissel zullen pas weken later tot echte verlichting in ziekenhuizen leiden. De komende dagen zal het aantal ziekenhuisopnames, ook op de intensive cares (ic), verder toenemen.

Nu liggen zo’n 1500 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 644 op de intensive care. Dat zijn er bijna honderd meer dan dinsdag. Met man en macht wordt het aantal ic-bedden opgeschaald. Verwacht wordt dat het aantal coronapatiënten op ic’s deze week stijgt naar duizend.

Ondanks de opbeurende woorden van het RIVM verwachten experts dat Nederland de rest van het jaar gekweld zal blijven door het coronavirus. Als er niet op tijd een vaccin of medicijn wordt gevonden, zullen ingrijpende maatregelen nodig blijven. Zo stellen deskundigen dat het heel logisch zou zijn als we elkaar het hele jaar de hand niet meer schudden. „Een simpele maatregel die geen pijn doet.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →