Macron: Frankrijk is in oorlog met een onzichtbare vijand

Print
Macron: Frankrijk is in oorlog met een onzichtbare vijand

Een gemeenteambtenaar levert een kist af bij een thuis in Parijs waar al zestien doden vielen. Afbeelding: EPA

De Franse regering zet het leger in tegen corona. In Parijs zijn komend weekeinde alle bedden op de intensive cares vol. „We hadden ons beter moeten voorbereiden.”

Burgemeester Marc Kerrien van het Bretonse plaatsje Noyal-Pontivy trok een wit operatiepak aan, deed blauwe chirurgische handschoenen aan, zette een mondmasker op en keek in de camera. „Er gaan mensen dood, hier bij ons”, zei de burgemeester met sobere stem. Hij sprak via internet zijn paar duizend inwoners toe. „U ziet mij waarschijnlijk nooit zoals ik nu gekleed ben. Maar ik heb deze kleren de afgelopen ­dagen een paar keer moeten dragen. Om, als burgemeester, lijkkisten te sluiten.”

In Noyal-Pontivy staat een ziekenhuis. En net als elders gaan er ­mensen dood aan corona. Familie en gezinsleden mogen daar, vanwege het besmettingsgevaar, vaak niet bij zijn. De burgemeester is dan de laatste die de dode ziet. Hij moet als hoogste ambtenaar de lijkkist sluiten en verzegelen.

Dood in de ogen

„Ik moest dat deze keer doen bij ­iemand die alleen was gestorven. Niemand van de naasten had afscheid kunnen nemen. Als je zo’n lijkkist sluit, zie je wat de familie niet te zien krijgt.”

Kerrien keek de dood in de ogen. „Er gaan niet alleen in Wuhan en Milaan mensen dood door corona, maar ook hier.” De inwoners van Noyal-Pontivy leken zich dat niet te realiseren. „Toen ik uit het ziekenhuis kwam, zag ik mensen ronddartelen, hardlopen en fietsen. Dat mag helemaal niet!” De burgemeester besloot zijn inwoners met zijn filmpje tot de orde te roepen. „Begrijp het nou eens: blijf binnen!”

Frankrijk is in de greep van het coronavirus, dat een dodelijk spoor door het land trekt. Ruim een week geleden werden vergaande quarantainemaatregelen genomen. Scholen en winkels zijn dicht. Iemand die buiten de benen wil strekken, mag dat nog maar één keer per dag doen. Alleen, maximaal een uur, en in een straal van een kilometer rond het huis. Drastische maatregelen zijn nodig, vindt de Franse regering. „We zijn in oorlog, in oorlog met een onzichtbare vijand”, zei president Macron. In Parijs werden politieagenten neergezet voor een verpleegtehuis nadat bekend was geworden dat daar zestien doden waren gevallen onder de oudere zieken. Binnen bleken nog eens 81 mensen besmet. In de Middellandse Zee is de marine actief. Een schip met heliplatform evacueert patiënten van Corsica, waar een beddentekort is. „Er zijn een paar regio’s waar vrijwel alle bedden op de intensive care bezet zijn, zoals het noordoosten van Frankrijk en Groot-Parijs”, aldus voorzitter Emanuel Loeb van artsenvereniging Jeunes Médecins.

De ziekenhuizen in Parijs luidden gisteren de noodklok. „Ik denk dat we nog drie dagen patiënten op kunnen nemen”, zei voorzitter Martin Hirsch van de koepelorganisatie van Parijse ziekenhuizen AP-HP. „Sinds dinsdag liggen al meer dan duizend ernstig zieken op intensivecareafdelingen.”

Ziekenhuistrein

Veel onduidelijkheid bestaat er over bejaarden- en verpleeghuizen. De slachtoffers die daar vallen worden nog niet meegeteld in de officiële landelijke cijfers. Volgens schattingen vielen er tot nu toe vele tientallen doden onder de patiënten in die tehuizen. De bewoners zijn oud en meestal zwak of ziek.

‘In Parijs en omgeving zijn er zevenhonderd verpleeghuizen en naar schatting is er bij honderd tot honderdvijftig al het virus vastgesteld’, meldde de Franse ziekenhuisfederatie FHF weten. Om de nood te lenigen past Frankrijk nu een nieuw middel toe: de ziekenhuistrein. Het gaat om een hogesnelheidstrein met wagons die zijn ingericht met bedden, apparatuur, medici en verplegers. Die gaat per keer twintig coronapatiënten ophalen in de overvolle ziekenhuizen in Mulhouse en Straatsburg om ze naar Nantes en Le Mans te brengen.