Week 29: Misstanden in interneringskamp Maastricht en ‘foute’ burgemeesters geschorst

Van misstanden in het kamp in Maastricht waren mensen al langer op de hoogte. Begin maart vergeleek advocaat-procureur bij de rechtbank Maastricht Charles van Oppen het kamp met concentratiekamp Dachau

Het Limburgs Dagblad publiceert eind maart 1945 een lijst van burgemeesters uit Brabant en Limburg die worden geschorst. Ze worden ervan verdacht ‘fout’ te zijn geweest tijdens de oorlog.

onze verslaggevers

Heel Limburg bevrijd sinds 3 maart 1945

Onderzoek misstanden in interneringskamp

MAASTRICHT, 26 maart – Het Militair Gezag in Maastricht start een onderzoek naar de ‘on-Nederlandsche wijze waarop eigen landgenooten in het Maastrichtse interneeringskamp behandeld zijn geworden’. Het gaat om een onderzoek naar het overbevolkte gevangenenkamp in de Groote Looierstraat in Maastricht dat een half jaar in gebruik is. Het werd tijd, schrijft het Advertentieblad voor Limburg, want veel mensen wisten ervan.

Lees ook: ‘Dachau in Maastricht?’ Strafkampen na de bevrijding toneel van wraakacties

‘Foute’ burgemeesters worden geschorst

HEERLEN, 26 maart – Het Limburgs Dagblad publiceert een lijst van burgemeesters uit Brabant en Limburg die worden geschorst. Ze worden ervan verdacht ‘fout’ te zijn geweest tijdens de oorlog. In Limburg gaat het om zeven burgemeesters uit Wittem, Urmond, Ubach over Worms, Neer, Kessel, Jabeek en Merkelbeek, en Roggel en Heythuysen. Ook wordt de ­politiecommissaris van Maastricht geschorst.

Hub Pluymakers keert terug in Meerssen

MEERSSEN, 27 maart – In Meerssen komt dwangarbeider Hub Pluymakers thuis. In De Geulbode vertelt hij hoe zijn baas, de heer Bonnis van Edelstahlwerke in ­Krefeld eind februari plotseling zijn ­nazi-insignes verstopte en een schilderij van Hitler verbrandde. Vervolgens wilde hij met Hub de Rijn over, maar Hub kneep ertussenuit. Met een gestolen fiets ging hij door de frontlinie, door gebieden met mijnen en dekking zoekend voor granaatsalvo’s. De Amerikanen brengen Hub met een truck naar huis.

Lees ook: Het piepkleine oorlogsdagboek van Joodse Inge Rosenthal

Vader Pinxt gaat van het kastje naar de muur

VENLO/GELEEN, 27 maart – J. Pinxt uit Geleen is blij. Zijn zoontje wordt verpleegd in Venlo. Die stad is sinds 1 maart bevrijd. Hij gaat naar het Rode Kruis om een reispas te halen. Daar stuurt men hem door naar ‘Civil Affairs’(CA) in Sittard. CA zegt dat het niet kan. Een week lang probeert Pinxt overal een pas te krijgen. Bij het militaire gezag in Maastricht krijgt hij een stempel. Maar hij moet terug naar CA. „Venlo? Dat ligt in spergebied”, zegt een blondine. Na drie weken krijgt Pinxt zijn laatste stempel in Echt en kan hij zijn zoon gaan halen.