Senaat VS stemt unaniem voor historische coronawet van 2 biljoen

Print
Senaat VS stemt unaniem voor historische coronawet van 2 biljoen

Afbeelding: EPA

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag unaniem ingestemd met een steunpakket van twee biljoen dollar om de economische schade van de coronacrisis te beperken.

De wet moet vrijdag nog langs het Huis van Afgevaardigden maar de minister van Financiën Steven Mnuchin verwacht dat de wet ook daar zal worden aangenomen.

President Trump zei eerder al de wet direct te ondertekenen zodra die door het Congres is geloodst.

Uit het pakket worden belastingverlichtingen, leningen en compensaties voor getroffen ondernemingen betaald. Ook wordt meer dan 100 miljard dollar in de gezondheidszorg geïnvesteerd. Een belangrijk onderdeel is het gratis beschikbaar stellen van virustests. Eerder moesten mensen die niet verzekerd waren de kosten zelf betalen, die in sommige gevallen konden oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Lees hier meer over het coronavirus

Het plan moet de grootschalige economische schade als gevolg van het coronavirus verlichten. Economen waarschuwden eerder al dat de werkeloosheid in de Verenigde Staten kan oplopen tot 30 procent.

Bijna 70.000 besmet

Donderdag werd bekend dat in de Verenigde Staten inmiddels ruim 68.000 mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Ook zijn er 1031 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse John Hopkins-universiteit..

Woensdag stond het aantal dodelijke slachtoffers nog op 827. Het aantal Amerikaanse besmettingen stijgt hard: een week geleden werden er nog ruim 13.000 gevallen gemeld. Vooral de stad New York is zwaar getroffen. Daar zijn bijna 18.000 mensen positief getest.

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld

De Verenigde Staten is het op twee na zwaarst getroffen land, na China en Italië. Veel Amerikaanse staten hebben maatregelen getroffen, zoals een inreisverbod of het sluiten van winkels en horeca.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger