Heerlen steekt verenigingen, instellingen en organisaties helpende hand toe

Print
Heerlen steekt verenigingen, instellingen en organisaties helpende hand toe

De exploitatie van A Gene Bek, de multifunctionele accommodatie in de Heerlense wijk Bekkerveld, brengt de plaatselijke voetbalvereniging weer in de problemen. Afbeelding: Luc Lodder

HEERLEN / Hoensbroek -

Huuruitstel, versoepeling van subsidie-eisen en snellere bevoorschotting. Daarmee wil Heerlen de nood voor onder meer verenigingen verlichten.

Het Heerlense stadsbestuur wil niet afwachten tot bijvoorbeeld verenigingen en culturele instellingen omkiepen, nu activiteiten stilliggen en inkomsten door de coronacrisis wegvallen. In eerste instantie worden drie middelen ingezet: drie maanden uitstel van huurbetaling, soepeler omgaan met subsidie-eisen en sneller voorschotten overmaken.

Maatwerk

De gemeente verleent niet zomaar uitstel. Een vereniging, instelling of organisatie zal moeten aangegeven hoe het met de liquiditeit (financiële armslag) gesteld is. Hierbij wordt van geval tot geval maatwerk geleverd, is de bedoeling.

Het stadsbestuur beschouwt de maatregelen als ‘tijd kopen’. „Er is drie maanden de tijd om maatwerk te leveren, terwijl de huurders niet meteen na 1 april failliet gaan in het ergste geval. Binnen die drie maanden weten we waarschijnlijk ook wat het Rijk richting gemeenten gaat bijdragen.”

A Gene Bek

Voor onder meer voetbalclub Bekkerveld, exploitant van het complex A Gene Bek, is de coronacrisis een hard gelag, zegt voorzitter Paul Reijns. „Een enorme douw. We hadden net nieuwe, meer reële afspraken met de gemeente gemaakt en zaten financieel weer goed. We kregen na een moeizame aanloopperiode meer klantengroepen over de vloer. Neem Buurtpunt: oudere wijkbewoners die hier kwamen voor contacten, advies en om te bewegen. Een geweldig concept dat in een behoefte voorzag.”

Onzekerheid

Reijns moet nog doorrekenen wat de maatregelen concreet kunnen betekenen voor RKSV Bekkerveld. „De onzekerheid blijft. We weten niet hoe lang dit gaat duren.”

De gemeente, die evenmin ruim bij kas zit, verkeert zelf ook in onzekerheid. Er is niet op voorhand besloten tot afzien van huur, omdat nog niet duidelijk is hoeveel het Rijk financieel gaat bijdragen. De huur moet volledig voldaan zijn voor 1 januari, is deze week besloten. Lukt dat niet, dan zou kwijtschelding weer op tafel kunnen komen.