Spelers Standard Luik krijgen ‘keuze’: werkloosheid of deel van lonen naar ziekenhuizen

Print
Spelers Standard Luik krijgen ‘keuze’: werkloosheid of deel van lonen naar ziekenhuizen

Afbeelding: Getty Images/EyeEm

Het communiqué van Standard oogt mooi. ,,Een volledige club verenigd tegen het coronavirus. Dinsdag werd er een voorstel gedaan aan de spelers om een aanzienlijk deel van hun salaris in te leveren zolang de periode van inactiviteit aanhoudt. Een groot deel van de spelers stemde spontaan in.”

Eerder zette de club tachtig procent van het administratief personeel op technische werkloosheid. Standard zal de spelers een vast en gelimiteerd maandsalaris uitbetalen zonder enige tussenkomst van de staat. De besparingen op de lonen vloeit dan via de Standard Foundation terug naar de Luikse ziekenhuizen. Op zich een mooie geste van de club die zo de zorgsector helpt.

Maar het zorgde toch voor wat gefrons bij een deel van de spelersgroep - waar ze intussen bijna allemaal akkoord gingen. Zij voelen zich een beetje in de maling genomen door de Standard-directie. Vooral door de manier waarop alles verliep. ,,Een mailtje met twee opties”, aldus een makelaar. ,,Technische werkloosheid of een verminderd loon. Zonder voorafgaand overleg. Pas op: de spelers zijn natuurlijk solidair met de zorgsector. En ze willen zeker iets doen om te helpen. Maar je kan dat als club toch anders aanpakken? Niet zo dwingend. Zoals Anderlecht. Zij lichtten eerst Vincent Kompany in, die overlegde met de spelers. Dan komt het ook in orde, hoor. Bij Standard is het: teken dit of dat en je moet zo snel mogelijk antwoorden.”

Kan dat eigenlijk zomaar? ,,Op juridisch vlak is er geen probleem”, zegt Stijn Francis van managementbureau Stirr Associates - dat onder meer de zaken behartigt van verdediger Zinho Vanheusden. ,,Alleen moeten ze wel een schriftelijke toestemming hebben van de speler als die kiest voor een verlaging van het salaris, in tegenstelling tot wanneer hij zou kiezen voor een systeem van technische werkloosheid.”