Leo Hagens van Sounds: ‘Moet ik zo mijn laatste jaar als ondernemer in?’

Print
Leo Hagens van Sounds: ‘Moet ik zo mijn laatste jaar als ondernemer in?’

Afbeelding: Leo Hagens en Niek Kiefer | © WijLimburg

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak -

Leo Hagens staat samen met Geert Driessen al ruim 35 jaar aan het roer van muziekwinkel Sounds in Venlo. Komend najaar gaat Hagens met pensioen, terwijl zijn collega nog een aantal jaren doorgaat. Hij stopt nu met extra veel pijn in het hart. “Moet ik zo mijn laatste jaar als ondernemer afsluiten?”

Wie de huidige crisis in januari had voorspeld, zou volgens Hagens direct zijn afgevoerd. “Dit scenario? In dit tempo? Nee, dat had toch geen mens zien aankomen.”

Minder leveringen Januari en februari zijn vaak de rustigste maanden voor de platenbusiness, maar juist in de periode dat de verkopen zouden moeten aantrekken, valt alles stil. Hagens: “Verleden week was nog redelijk, deze week is echt slecht. Niet alleen blijven de mensen thuis, maar ook de distributiecentra leveren veel minder. Universal en Bertus leveren normaal dagelijks cd’s en lp’s, nu komen ze één a twee keer in de week bestellingen bezorgen. Ook de aanvoer van producten vanuit Amerika ligt stil. En wat gaan artiesten doen? Komen de belangrijke releases nog wel uit? Lady Gaga heeft haar album door de coronacrisis uitgesteld. Over de nieuwe plaat van Pearl Jam leeft veel onduidelijkheid. Eerst wel, toen weer niet en nu misschien vrijdag toch wel. Maar leveren de distributiecentra dan ook direct, zodat wij kunnen verkopen? Ik heb echt geen idee. Ook het soloalbum van Jack Poels, zanger van Rowwen Hèze, staat voor vrijdag op de planning, maar of die binnenkomt? Ik hoop het.”

Record Store Day De verwachting is dat mensen juist nu hun vertier in eigen huis zoeken. Volgens het NOS-journaal van woensdag beleefde het aloude knutselen een wederopstanding. Hagens hoort verhalen dat mensen een instrument kopen. Ze willen thuis bezig zijn. Maar de verkoop van muziekdragers heeft nog geen vlucht genomen. Zijn collega Niek Kiefer zegt aanvullend: “Wij zijn van zoveel factoren afhankelijk. Kijk naar Record Store Day. De editie van april is al verplaatst naar eind juni. Maar of het dan doorgaat? Wat carnaval voor de horeca is, is Record Store Day voor muziekwinkels. Ook die omzet lopen we mis.” Hagens blijft hoop houden op andere tijden, maar is tevens realistisch. “Zelfs een eventuele topomzet in het najaar kan deze terugval niet goed maken.”

Goed weer Ook Jan van Montfort van Music Machine in Sittard haalt het afblazen van Record Store Day aan als fors pijnpunt. “We hadden vijf bands geboekt, waarvan één echte Nederlandse top-act waar zeker veel publiek op af zou komen. Een minifestival in de openlucht met veel publiek en veel verkoop, maar helaas. Of het in juni wel doorgaat? Zeg het maar. Daar beslissen hogere machten over. Het momentum dat je dan als platenzaak met veel bijzondere releases kunt pakken, ben je kwijt.” Hij zucht diep en vervolgt zijn verhaal. “Het is ook alsof de duvel er mee speelt. We hebben vier maanden lang alleen maar regen gehad en vanaf het moment dat op 15 maart werd aangekondigd dat de horeca op slot moest, begon de zon volop te schijnen. Nu zouden mensen naar de koopcentra komen, maar die blijven weg. De horeca en de retail zijn nauw met elkaar verbonden. De straten zijn leeg.”

Onlineverkoop Over releases en bestellingen heeft van Montfort een zelfde verhaal als zijn collega’s in Venlo. “Vrijdag de nieuwe Pearl Jam? Ik heb echt geen idee wat er binnenkomt. Wij krijgen producten van over de hele wereld, maar de handel ligt stil. Distributiecentra leveren niet. Wij bestaan 29 jaar, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Alleen de onlineverkoop is iets toegenomen. Dat kan echter niet goed maken, wat we in de winkel mislopen. Hopelijk hebben de mensen door hoe serieus dit probleem is en blijven ze even een paar weken binnen. Maar goed, premier Mark Rutte zegt: ‘we laten jullie niet in de steek’. Daar vertrouwen we dan maar op.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg