Veiligheidsregio’s: groepsverbod geldt overal in publieke ruimte

Print
Veiligheidsregio’s: groepsverbod geldt overal in publieke ruimte

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Een groot feest thuis geven is vanaf nu ook verboden. En iedereen die met meer dan twee in de openbare ruimte is en onvoldoende afstand houdt, kan rekenen op een boete tot 400 euro per persoon. Die regel geldt nu overal in plaats van op specifieke plekken. Gezinnen of kinderen tot twaalf jaar zijn uitgezonderd.

Dat staat in de nieuwe model-noodverordening van de 25 Nederlandse veiligheidsregio’s. Voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheidsraad stelt dat de groeps- en afstandregel nu overal geldt, ,,en dus niet specifiek voor bijvoorbeeld parken. Dat betekent dat samen voetballen of picknicken echt niet meer kan.’’

Eerder wees het kabinet specifieke plekken aan waar groepsvorming (meer dan twee personen) verboden is, de burgemeesters van de veiligheidsregio’s hebben nu dus afgesproken dat de 1,5 meter-regel en het verbod op samenscholing overal in de publieke ruimte geldt. Dat maakt het duidelijker voor burgers en handhavers.

,,Dat betekent dat als mensen in de openbare ruimte samenkomen, zij anderhalve meter afstand moeten houden tot elkaar. Een huishouden en spelende kinderen tot 12 jaar, onder begeleiding van een volwassene, zijn hierop uitgezonderd”, schrijft het Veiligheidsberaad op de website.

Bruls zegt ook dat de gemeenten gaan handhaven op feestjes die mensen thuis houden. Met een paar mensen thuis een borrel drinken mag misschien nog net, maar een verjaardagsfeest vieren is uit den boze.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen