Opinie

‘Een sprankje hoop in duistere dagen’

‘Een sprankje hoop in duistere dagen’

COMMENTAAR – The Phoney War wordt het in de geschiedenisboeken genoemd, de periode vlak voordat de Tweede Wereldoorlog in 1940 echt uitbrak. Ook toen leefde de wereld nog tussen hoop en vrees. We weten nu allemaal dat het destijds verkeerde afliep. Of de uitbraak van het coronavirus tot een soortgelijke rampspoed gaat leiden, weten we nog niet.

Viruswatcher

Wel wachten we met angst en beven de ontwikkelingen af. Lukt het om de uitbraak in te dammen, het aantal besmettingen terug te dringen zodat het virus uiteindelijk uitdooft of wordt het eerst nog erger. Niemand die het zeker weet, zij het dat er heel, heel voorzichtig lichtpuntjes te zien zijn, als we tenminste onze nationale viruswatcher Jaap van Dissel van het RIVM mogen geloven.

Het aantal in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten en het aantal overledenen neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Het is een sprankje hoop in duistere dagen. Want het zal nog weken duren, voordat duidelijk wordt of wij deze crisis de baas worden of het coronavirus ons de baas is.

Economische gevolgen

Vaststaat inmiddels wel al dat het virus onze samenleving en economie midscheeps gaat raken. Er komt hoe dan ook een recessie. In het meest gunstige geval, als de crisis over drie maanden voorbij is, komen we er nog genadig vanaf met een kleine krimp die heel snel weer omslaat in groei. De bekende V in economenjargon. Maar als het virus niet snel verdreven is en tot een jaar ons leven lamlegt, dan krijgt onze economie een dreun, verliezen we tot wel 8 procent van ons nationaal product, verdubbelt de werkloosheid en komt er een lange depressie. Een L in het jargon.

Neoliberale politiek

Tot zover nog maar de afzienbare gevolgen. Deze alomvattende crisis zal ook leiden tot een crisis na de crisis. Deze pandemie is misschien niet veroorzaakt door de globalisering, maar die heeft de effecten ervan wel versterkt. Net zo goed als de neoliberale politiek er voor heeft gezorgd dat onze bevoorradingsketens nu kwetsbaar en onze ziekenhuizen niet optimaal toegerust zijn op de toestroom van de patiënten. Die constateringen kunnen niet zonder gevolgen blijven. Maar dat is allemaal voor later, als eerste moet de virusuitbraak tot staan gebracht worden.

Het commentaar vertolkt de mening van De Limburger over belangrijke nieuwsfeiten in Limburg en de wereld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen