Emile Roemer blijft langer aan als burgemeester van Heerlen vanwege de coronacrisis

Print
Emile Roemer blijft langer aan als burgemeester van Heerlen vanwege de coronacrisis

Emile Roemer is hard op weg een hele termijn als waarnemend burgemeester vol te maken. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep / HEERLEN / Hoensbroek -

De procedures voor de benoeming van nieuwe burgemeesters zijn opgeschort vanwege de coronacrisis. Dat betekent dat Heerlen en Gennep langer een waarnemer houden.

Beide waarnemers, Emile Roemer in Heerlen en Willibrord van Beek in Gennep, hebben ermee ingestemd langer aan te blijven.

Woordvoerster Cécily Loontjens van de gouverneur zegt dat de voorselectie voor Heerlen was gemaakt. De gouverneur stond op het punt de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad te informeren.

Dringend advies

De benoemingsprocedures worden stilgelegd op dringend advies van het ministerie van Binnenlandse Zaken, meldt Binnenlands Bestuur. Door de beperkende maatregelen vanwege het coronavirus zouden Commissarissen van de Koning, vertrouwenscommissies en gemeenteraden moeilijker op een verantwoorde manier tot een keuze kunnen komen.

Lees ook: Te weinig kandidaten: vacature voor burgemeester Heerlen gaat weer open

Het alternatief, digitaal vergaderen, wordt door het ministerie afgeraden, omdat de voor burgemeestersbenoemingen vereiste strikte vertrouwelijkheid dan niet kan worden gegarandeerd. Bovendien zou persoonlijk contact met de kandidaten wel zo goed zijn om een goede indruk te krijgen.

Kandidaten

De Brabantse SP’er Emile Roemer is al twee jaar waarnemer in Heerlen. De sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester werd eind vorig jaar door gouverneur Theo Bovens verlengd, omdat zich onvoldoende geschikte kandidaten zouden hebben gemeld voor de post in Heerlen.

Lees ook: ‘Heerlen geen gemiddelde stad om te besturen’

Er hebben 21 mensen gesolliciteerd in de tweede ronde: vier CDA’ers, vier VVD’ers, twee van lokale partijen, een van 50PLUS, een van GroenLinks en negen partijlozen. Het merendeel van de kandidaten heeft een ambtelijke of bestuurlijke achtergrond.