Golden retriever Bink uit Herten leidt puppies op tot geleidehond

Print
Golden retriever Bink uit Herten leidt puppies op tot geleidehond

Bink houdt onder alle omstandigheden het hoofd koel. Afbeelding: Lé Giesen

Herten -

Huisdieren horen tegenwoordig helemaal bij het gezin en dat mag iedereen weten ook. In de rubriek ‘Dierbaar’ stellen Limburgers hun extra gezinslid aan je voor. Deze week: Bink, de golden retriever uit Herten.

Golden retriever Bink uit Herten leidt puppies op tot geleidehond
Foto: Lé Giesen

Heerlijk, zo’n pup die nergens bang voor is, de trap op rent, de trein in springt en voortdurend met de bal wil spelen. Maar niet als je geleidehond wordt van het KNGF. Dan is het handig als je onder alle omstandigheden het hoofd koel weet te houden. Gelukkig is daar dan Bink, de huishond van Jacqueline en Marcel Tonnaer uit Herten.

De negenjarige golden retriever heeft geholpen om al zes pups de basisvaardigheden bij te brengen en te socialiseren. Worden jonge honden bijvoorbeeld hyper van de drukte op het Designer Outlet in Roermond, Bink niet. Die blijft daar heel rustig liggen. „En dat brengt hij over op de geleidepups” zegt Marcel Tonnaer.

Bink is de tweede retriever van het gezin. „Toen de eerste stierf, hebben we ons aangemeld om geleidepups op te leiden. Het moeilijkste aspect is het afscheid nemen na anderhalf jaar. Daarom hebben we destijds Bink gekocht en op dezelfde manier opgeleid. Een echte allemansvriend en de rust zelve. Met een natuurlijk overwicht naar de andere pups. Als hij het welletjes vindt, zegt hij; ‘hou je koest en ga liggen’.”

Wie denkt dat Bink daarvoor zijn eigen plezier opoffert, heeft het mis. „We laten Bink en de pups apart uit. Zo krijgt hij de benodigde aandacht en worden de pups zelfstandig.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee