WMC 2021 stelt inschrijving voorlopig uit: ‘Eerst inventariseren en alle scenario’s bekijken’

Print
WMC 2021 stelt inschrijving voorlopig uit: ‘Eerst inventariseren en alle scenario’s bekijken’

Mars- en showwedstrijden in het Parkstad Limburg Stadion tijdens de laatste editie van het WMC in 2017. Afbeelding: Peter Schols

Kerkrade / Eygelshoven -

Het Wereld Muziek Concours heeft de inschrijving voor de editie van 2021 uitgesteld. De organisatie wil eerst inventariseren wat de gevolgen zijn van de coronacrisis.

Daarbij wordt gekeken naar eventuele gevolgen voor deelnemers die van over de hele wereld naar Kerkrade komen, maar ook naar de mogelijke concurrentie van evenementen die zijn uitgesteld naar volgend jaar, zoals het EK voetbal en de Olympische Spelen.

„Het is nu nog te vroeg om besluiten te nemen”, zegt voorzitter Max Kousen. „We nemen eerst twee maanden de tijd om alles in kaart te brengen en bekijken daarna alle mogelijke scenario’s.”

Niet passend

Wel heeft de organisatie de inschrijving opgeschort. Kousen: „Begin april zou die opengaan, maar dat vinden we niet passend. We willen muziekverenigingen over de hele wereld nu niet vragen om bezig te zijn met het WMC 2021. Dat komt later wel.”

Ook het zoeken naar sponsors wordt vooruitgeschoven. „Ook dat gaan we niet doen, want daar zit natuurlijk geen bedrijf op te wachten”, zegt Kousen. „Je schaamt je kapot als je nu om sponsoring komt vragen.”

Lees ook: Wereld Muziek Concours breidt in 2021 uit met extra ‘titanenwedstrijd’ en jeugddivisie

Komende weken gaat de organisatie in gesprek met de stakeholders en verenigingen. „De deelnemers zijn het belangrijkste”, zegt de voorzitter. „We gaan in overleg om te kijken of zij financiële gevolgen ondervinden of gevolgen qua training hebben die van invloed kunnen zijn op hun WMC-deelname. Want hoewel wij als organisatie nog nergens last van hebben, heeft een groot deel van de culturele sector dat natuurlijk wel.”

EK voetbal en Olympische Spelen

WMC 2021 stelt inschrijving voorlopig uit: ‘Eerst inventariseren en alle scenario’s bekijken’
Het Limburgs Dagblad van 6 juli 1978. Foto: Limburgs Dagblad

Een ander punt is de mogelijke concurrentie van verschillende grote evenementen die vanwege het coronavirus zijn doorgeschoven naar volgend jaar. Het WMC (8 juli - 1 augustus) en het EK voetbal (11 juni - 11 juli) kruisen elkaar nipt. De data van de Olympische Spelen zijn nog niet bekend.

Lees ook: Huisvesting van WMC-deelnemers sterk veranderd: ‘Ze sliepen in de etalage’

Bijzonder detail is dat het WMC tot eind jaren zeventig in dezelfde vierjaarlijkse cyclus zat als het WK voetbal. Om van die grote concurrent af te komen, werd het concours van 1982 verplaatst naar 1981. Vervolgens werd het evenement weer om de vier jaar georganiseerd.

Blow!

Naast het WMC heeft de organisatie ook nog geen beslissing genomen over Blow! by WMC, het kleinere broertje van het muziekconcours dat dit jaar van 9 tot 12 juli gehouden wordt in Kerkrade. Kousen: „Begin juni hakken we de knoop door. In tegenstelling tot het WMC zitten we bij Blow! niet aan zware verplichtingen vast.”

Lees ook: Blow! brengt Kerkrade met parade en taptoe in WMC-sferen

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →