Academisch ziekenhuis Maastricht: 250 extra bedden voor coronapatiënten in MECC

Print
Academisch ziekenhuis Maastricht: 250 extra bedden voor coronapatiënten in MECC

Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

Om goed voorbereid te zijn op een nog grotere toevloed van coronapatiënten gaat het academisch ziekenhuis in Maastricht (MUMC) komende week zijn capaciteit uitbreiden richting congrescentrum MECC. In een van de hallen daar worden komende dagen 250 bedden neergezet.

Dat bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis. De noodopvang moet in de loop van volgende week operationeel zijn. De opvang in het MECC is bedoeld voor patiënten bij wie het coronavirus is vastgesteld, maar die niet in aanmerking komen voor IC-zorg en voor wie basiszorg volstaat. Dan gaat het om laagcomplexe, verpleegkundige zorg waarbij verschillende faciliteiten nodig zijn. Denk hierbij aan: infuusmogelijkheden, zuurstoftoediening, toediening van medicatie, voorzieningen voor voeding en algemene observatie.

Het besluit om het MECC als ‘overstroom’ van het ziekenhuis in te zetten, is gistermiddag genomen. Of de extra capaciteit ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden hangt af van hoe de corona-epidemie zich zal ontwikkelen.

Lees ook: MECC in beeld als noodopvang voor coronapatiënten

Dinsdag werd in het Van der Valk-hotel in Urmond al het eerste coronazorghotel geopend. Hier worden patiënten verpleegd die ‘te goed zijn voor het ziekenhuis, maar te slecht om thuis te blijven’, aldus de initiatiefnemers. Zo worden de thuiszorg én de ziekenhuizen in de coronacrisis ontlast. De voorziening in het MECC is, als zodanig, van een hoger zorgniveau.

In de regio Noord- en Midden-Limburg zijn inmiddels ook met twee hotels afspraken gemaakt over de opvang van coronapatiënten. Deze worden operationeel zodra de druk op de zorg dat vereist. Welke hotels dat zijn, is nog niet bekendgemaakt.

Coronacentrum Urmond in gebruik genomen. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen